Preskocit navigáciu

Darovanie krvi sa stalo milou tradíciou


Darovanie krvi sa stalo milou tradíciou

Každé štyri mesiace prichádzajú na Klub Ministerstva obrany SR zdravotníci Ústrednej vojenskej nemocnice (ÚVN) v Ružomberku, aby odobrali krv zamestnancom rezortu obrany a ozbrojených síl SR. Robia tak pravidelne, pretože štyri mesiace je interval, v akom môžu darovať krv ženy.

Rovnako to bolo aj dnes 19. júna, kedy zdravotníci z mobilnej transfúznej jednotky, pod vedením primára Oddelenia hematológie a transfúziológie ÚVN z Ružomberka MUDr. Juraja Mituru, urobili ambulantný odber krvi. Tento nenahraditeľný orgán v tekutom stave dnes prišlo darovať asi 50 zamestnancov ministerstva obrany a ozbrojených síl SR.

Medzi pravidelných darcov patrí aj náčelník Generálneho štábu OS SR generálporučík Peter Vojtek. „Dnešný odber je môj štyridsiatydruhý. Myslím však že, nikto z nás tu nie je kvôli tomu číslu, ale preto, lebo chceme pomôcť. Je to ten najjednoduchší spôsob ako môže pomôcť človek človeku“, uviedol generálporučík Vojtek.

„Väčšina z tých, čo prišli, sú pravidelní darcovia. Vždy však pribudnú aj noví. Dnes ich bolo šesť“, uviedol primár Mitura k dnešnému odberu. Primár Mitura zároveň tvrdí, že darovanie krvi je prospešné aj pre darcu, pretože je to jednoduchý spôsob, ako si pravidelne nechať skontrolovať svoj zdravotný stav.

Odobraná krv už nie je uchovávaná tak ako v minulosti v celku, ale je spracovávaná tak, aby z nej boli podľa potreby použité červené krvinky, krvné doštičky alebo krvná plazma. Ústredná vojenská nemocnica v Ružomberku slúži mimo iného aj ako zásobáreň zmrazenej krvi v prípade krízových situácií, ako sú hromadné priemyselné havárie, či prírodné katastrofy. Zároveň je kedykoľvek schopná zabezpečiť krv pre slovenských vojakov v zahraničných operáciách.


Darovanie krvi sa stalo milou tradíciouDarovanie krvi sa stalo milou tradíciouDarovanie krvi sa stalo milou tradíciouDarovanie krvi sa stalo milou tradíciouDarovanie krvi sa stalo milou tradíciouDarovanie krvi sa stalo milou tradíciouDarovanie krvi sa stalo milou tradíciouDarovanie krvi sa stalo milou tradíciou

Autor: KaNGŠ - Andrea Hankoščáková , Foto: autor - Dátum: 19.06.2012
Čítanosť: 12809
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share