Preskocit navigáciu

Prvý rekognoskačný oblet objektov Základne Stacionárnych Komunikačných a Informačných Systémov


Prvý rekognoskačný oblet objektov Základne Stacionárnych Komunikačných a Informačných Systémov Dňa 23. apríla sa uskutočnil prvý rekognoskačný oblet objektov Základne Stacionárnych Komunikačných a Informačných Systémov (ZaSKIS) vrtuľníkom Mi-17 z Prešovského vrtuľníkového krídla. Cieľom bolo preveriť možnosti skrátenia a zjednodušenia náročných servisných zásahov vykonávaných príslušníkmi ZaSKIS v náročnom horskom teréne, a to hlavne v zimnom období (nedostupnosť objektov kvôli vysokej pokrývke snehu).
Použitie vrtuľníkov pre potreby ZaSKIS presadzoval veliteľ ZaSKIS v spolupráci s Velením síl výcviku a podpory (SVaP) a Veliteľstvom vzdusných síl (VVzS), vďaka čomu sa podarilo vytvoriť mechanizmus využitia vrtuľníkov v prospech ZaSKIS.
Plánovanie obletov bude naďalej pokračovať, aj z dôvodu získania skúseností pilotov na lietanie v náročnom horskom prostredí.
Z prvého preletu vznikla potreba vstúpiť do rokovania so zástupcami ochrany životného prostredia z dôvodu povolenia pristávania vrtuľníkov v uvedených lokalitách, pretože väčšina z nich sa nachádza v Národných Parkoch a Chránených krajinných územiach. Jedným z plánov do budúcnosti bude pri obletoch spolupráca s ostanými zložkami pôsobiacimi v objektoch ZaSKIS s umiestnenými stacionárnymi digitálnymi rádiorelovými systémami (SDRRS).
Obletu sa zúčastnili dvaja príslušníci ZaSKIS, jeden príslušník Štábu podpory operácií (ŠbPO) a traja príslušníci VÚ 4977 Sliač.

fotofoto

Autor: mjr. Ing. Viliam PASTOREK , Foto: mjr. Ing. Viliam PASTOREK - Dátum: 25.04.2013
Čítanosť: 15691
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share