Preskocit navigáciu

M. Glváč: 11. november je deň, keď všetkým vojakom - veteránom vzdávame úctu, preto je dôležité, aby čo najviac ľudí vedelo o význame tohto dňa


M. Glváč: 11. november je deň, keď všetkým vojakom - veteránom vzdávame úctu, preto je dôležité, aby čo najviac ľudí vedelo o význame tohto dňa

Minister obrany SR Martin Glváč si dnes na vojnovom cintoríne v Petržalke – Kopčanoch uctil pamiatku všetkých vojnových veteránov. Spomienkové stretnutie sa uskutočnilo symbolicky v deň výročia ukončenia 1. svetovej vojny a v deň, kedy si celý svet pripomína Deň vojnových veteránov.

„11. november je deň, keď všetkým vojakom – veteránom, bez ohľadu na to, či bojovali vo svetových vojnách, alebo sa zúčastnili na zahraničnej misii, vzdávame úctu. Jedným za to, čo pre nás vybojovali, druhým za to, že vybojovaný mier, slobodu a demokraciu ďalej chránia,“ povedal minister obrany SR Martin Glváč.

„Som presvedčený o tom, že takéto akcie, aké dnes organizujú ozbrojené sily, keď rozdávajú v uliciach Slovenska červené maky s informačným letákom o tomto pamätnom dni, prispejú k tomu, aby sa tento významný deň dostal do povedomia viac aj u nás na Slovensku,“ uviedol šéf rezortu obrany. Zároveň vysvetlil, že symbol vojnových veteránov – červený mak budú tento rok vojaci rozdávať v uliciach Bratislavy, Žiliny, ale aj v Trenčíne a v Prešove.

Náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR genpor. Milan Maxim rovnako zdôraznil, že dnešný deň je pocta všetkým veteránom, vrátane novodobých. „Je veľa dní, ktoré si pripomíname, ale tento patrí k tým významným z hľadiska historického aj novodobého,“ zdôraznil.

Na vojnovom cintoríne v Petržalke - Kopčanoch je pochovaných 331 vojakov deviatich identifikovaných národností. Vznikol v priebehu 1. svetovej vojny, v roku 1916 ako doplnok vojenského lazaretu, kde ležali väčšinou ťažko ranení vojaci Rakúsko-uhorskej monarchie, ale aj iní vojaci bojujúcich strán.

Deň vojnových veteránov si svet pripomína v deň výročia ukončenia 1. svetovej vojny. Prímerie po štvorročnom krvavom konflikte bolo podpísané 11. novembra 1918 o 11. hodine a 11. minúte v Compiégne vo Francúzsku. V niektorých krajinách nazývajú Deň vojnových veteránov aj ako Deň červených makov. V roku 1920 totiž prijali vojnoví veteráni kvet červeného maku za symbol spomienky na vojnové hrôzy.


IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIV

Autor: MO SR - KOd , Foto: MO SR - Ivan Kelement - Dátum: 11.11.2014
Čítanosť: 6158
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share