Preskocit navigáciu

Výcvik príslušníkov OS SR vysielaných na nasaditeľné pozície v zastúpení OS SR v NATO/EÚ v ZaVaMD


Výcvik príslušníkov OS SR vysielaných na nasaditeľné pozície v zastúpení OS SR v NATO/EÚ v ZaVaMD
Na prelome mesiacov apríl a máj (23.4.2018 – 4.5.2018) bola vykonaná národná príprava príslušníkov OS SR nasaditeľných do štruktúr NATO/EÚ. Každoročne tento výcvik vo Výcvikovej jednotke vojenských misií (VJVM) Základne výcviku a mobilizačného doplňovania v Martine (ZaVaMD) absolvuje vybraný personál, ktorý bude plniť úlohy mimo územia Slovenskej republiky na rôznych veliteľstvách v rámci štruktúr NATO a EÚ. Tentokrát ide o veliteľstvá v Nemecku, Poľsku, Veľkej Británii a USA.  
Takýto výcvik absolvujú všetci PrV, ktorí budú pôsobiť na rôznych pozíciách v rámci štruktúr NATO/EÚ, pretože počas svojho trojročného pôsobenia v rámci štruktúr môžu byť v prípade potreby nasadení do vojenskej operácie, ktorú vedie NATO/EÚ.
Cieľom samotného výcviku bolo cvičiacich teoreticky a praktický pripraviť na ich možné nasadenie a zvládnutie všetkých potrebných zručností, ktoré v prípade nasadenia budú potrebovať v rámci priestoru operácie. Medzi základné zručnosti patrí poskytnutie prvej pomoci pri zraneniach spôsobených rôznymi incidentmi, použitie zbrane, ktoré je úzko prepojené s eskaláciou sily a ochranou civilného obyvateľstva. Ďalej sa oboznámili s problematikou improvizovaných výbušných systémov a absolvovali Personnel Recovery na úrovni A. Praktická časť výcviku bola zameraná na precvičenie a osvojenie si nadobudnutých vedomostí a zručností.
Podstatnou mierou ku skvalitneniu výcviku prispela účasť príslušníka Centravýnimočnosti NATO pre oblasť velenia a riadenia (C2 CoE) z Utrechtu v Holandsku, a to majora Františka Bartka, ktorý sa zameral na objasnenie štruktúry NATO a odovzdal svoje skúsenosti z pôsobenia v rámci štruktúr.

fotofotofoto

Autor: VJVM ZaVaMD , Foto: VJVM ZaVaMD - Dátum: 14.05.2018
Čítanosť: 3889
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share