Preskocit navigáciu

Slovenskí „rakeťáci“ bránia nebo nad baltským pobrežím


Slovenskí „rakeťáci“ bránia nebo nad baltským pobrežím

V pondelok 10. júna začala najdôležitejšia časť medzinárodného cvičenia Tobruq Legacy 2019, ktorou je vykonanie spoločnej operácie (LIVEX). Od 10. do 13. júna cvičilo 2 600 vojakov pod spoločným velením NATO JFAC obranu vzdušného priestoru partnerského štátu v súlade s článkom 5 Washingtonskej zmluvy. Účelové zoskupenie protivzdušnej obrany (PVO) v sile 106 príslušníkov Vzdušných síl OS SR pozostáva z miesta velenia, jednotky SA-6 a jednotky SA-18. Spolu s jednotkami PVO Českej republiky, Maďarskej republiky, Poľska, Holandska, Nemecka a Veľkej Británie plní úlohy priestorovej protivzdušnej obrany leteckej základne v Ustke pod velením mnohonárodného NATO miesta velenia SBADOC 1.

Na nástupe slovenskej jednotky v predvečer operácie odzneli aj slová o tom, ako sa pred 78 rokmi podarilo 643 vojakom 11. československého pešieho práporu, medzi ktorými bolo 250 Slovákov, hrdinsky a obetavo ubrániť africký Tobruk. V nemecko - talianskom obkľúčení bojovali bok po boku spolu s Britmi, Austrálčanmi a Poliakmi až do 10. decembra 1941, kedy prelomili pozície nacistov. Z odkazu týchto historických udalostí pramenia aj kľúčové myšlienky cvičení Tobruq Legacy, ktorými sú spojenectvo, nezlomnosť, odhodlanie a siahnutie až na dno svojich síl v spoločnom boji za obranu mieru, suverenity a demokratických hodnôt partnerských štátov NATO.

Spomínaný 11. československý peší prápor sa po mnohých ďalších bitkách a návrate do vlasti postupne pretransformoval na zväzok, ktorý je dnes hrdým nositeľom čestného názvu prepožičaného prezidentom SR – Protilietadlová raketová brigáda obrancov Tobruku v Nitre. Príslušníci brigády preukazujú vernosť odkazu tobruckých hrdinov aj tento rok v Ustke.

 

 


Slovenskí „rakeťáci“ bránia nebo nad baltským pobrežímSlovenskí „rakeťáci“ bránia nebo nad baltským pobrežímSlovenskí „rakeťáci“ bránia nebo nad baltským pobrežímSlovenskí „rakeťáci“ bránia nebo nad baltským pobrežímSlovenskí „rakeťáci“ bránia nebo nad baltským pobrežímSlovenskí „rakeťáci“ bránia nebo nad baltským pobrežímSlovenskí „rakeťáci“ bránia nebo nad baltským pobrežímSlovenskí „rakeťáci“ bránia nebo nad baltským pobrežímSlovenskí „rakeťáci“ bránia nebo nad baltským pobrežímSlovenskí „rakeťáci“ bránia nebo nad baltským pobrežím

Autor: plrb , Foto: plrb - Dátum: 13.06.2019
Čítanosť: 2678
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share