Preskocit navigáciu

VOJENSKÁ PREVÁDZKA LETISKA ZMIEŠANÉHO KRÍDLA SLIAČ ZAHÁJENÁ


VOJENSKÁ PREVÁDZKA LETISKA ZMIEŠANÉHO KRÍDLA SLIAČ  ZAHÁJENÁ

 Vo štvrtok 15. júla 2010 krátko po 12-tej hodine zahučali motory cvično-prúdového lietadla L-39 nad Sliačom a dlho očakávané pristátie po takmer ročnej pauze na vojenskom letisku Sliač je zrealizované. Osádky lietadiel L-39 osobne privítal zástupca veliteľa vzdušných síl brigádny generál Ing. Ľubomír Svoboda a veliteľ zmiešaného krídla Sliač plukovník Ing. Vladimír Lisý.
Prvým pilotom, ktorý “sadol“ na zrekonštruovanú vzletovú/pristávaciu dráhu bol por. Mário Nedelka najmladší z lietajúceho personálu výcvikovej letky zmiešaného krídla. Najmladší pilot ako symbol budúcnosti letectva.
Týmto dňom sme začali etapu presunu lietadiel zmiešaného krídla Sliač z letiska Kuchyňa späť „domov“ na letisko Sliač. V súlade s predpismi a nariadeniami Leteckého úradu a Úradu vojenského letectva začína výcvik orgánov riadenia letovej prevádzky, tak aby bolo možné presunúť i bojové lietadlá MiG-29, ktoré budú plniť úlohy NATINADS (NATO Ingtegrated Air Defence System) z letiska Sliač“.
NATINADS (NATO Ingtegrated Air Defence System) je zjednotenie národných vzdušných priestorov európskych členských štátov NATO do jedného spoločného vzdušného priestoru, za ktorého ochranu preberá na základe súhlasu zúčastnených členských štátov zodpovednosť spoločné síl NATO v Európe.

Fotogaléria: www.vvzs.mil.sk/4086/fotogaleria.php



Autor: por. Ing. Jana Daňová , Foto: por. Ing. Jana Daňová - Dátum: 16.07.2010
Čítanosť: 22409
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share