Preskocit navigáciu

Vzdušné sily majú nových pilotov aj pilotky


Vzdušné sily majú nových pilotov aj pilotky
Vstupný odborný dôstojnícky kurz (VODK) Akadémie ozbrojených síl gen. M. R. Štefánika v Liptovskom Mikuláši v odbornosti „pilot“ úspešne absolvovalo 9 poručíkov ozbrojených síl SR. Medzi absolventmi sú aj dve ženy, čím počet pilotiek vo Vzdušných silách OS SR dňom 1. septembra 2010 vzrástol na číslo tri.
 
Odborná príprava pilotov trvala jeden rok a obsiahla 540 hodín teórie v zmysle predpisu ATPL, 130 hodín praktického leteckého výcviku, poznatky z materiálovej časti zameranej na konštrukciu a funkčnosť vojenskej leteckej techniky, absolvovanie kurzu sebazáchovy a napokon preskúšanie na Leteckom úrade SR.
 
Špeciálna príprava pilotov sa realizovala v Leteckom výcvikovom a vzdelávacom centre Žilinskej univerzity na letisku Dolný Hričov na lietadlách typu Z-142 a 143, kde poručíkov pripravoval tím pedagógov a inštruktorov pod vedením Ing. Petra Blaška, PhD. a Ing. Františka Jůnu. Piloti sa pripravovali tiež v Stredisku výcviku leteckých odborností Práporu výcviku Martin dislokovanom v priestore Vrtuľníkového krídla Prešov, a to pod dohľadom lektorov, ktorých viedol kapitán Branislav Novák.  Kurz prežitia absolvovali pod vedením lektora kapitána Jozefa Hanzela v Ústave špeciálneho zdravotníctva a výcviku MO SR v Lešti.
 
S novými pilotmi – absolventmi bakalárskeho štúdia a Vstupného odborného dôstojníckeho kurzu sa rozlúčil rektor Akadémie ozbrojených síl brigádny generál Miroslav Kelemen, ktorý ako bývalý pilot zdôraznil potrebu neustáleho vzdelávania sa v tejto profesii. Celý kurz organizačne zabezpečoval kapitán Tomáš Baňas z Akadémie ozbrojených síl, ktorý v súvislosti s ukončením tejto fázy prípravy zdôraznil: „Nových pilotov čaká na útvaroch ešte pokračovací výcvik na konkrétnej leteckej technike, na ktorú sú tabuľkovo zaradení.“
 
Náčelník štábu Vzdušných síl OS SR plukovník gšt. Peter Dobrota privítal nových pilotov a pri tejto príležitosti uviedol: „Vzdušné sily od vás očakávajú odhodlanie, kvalitu výkonu a profesionalizmus.“ Dodal, že pilot je ten, kto musí ovládať nielen lietadlo ale hlavne sám seba a svoje myslenie.
 
Ukončením VODK nastupujú noví piloti do vojenských útvarov Malacky a Sliač. Piati z nich sú špecializovaní na výkon služby pilota dopravného lietadla a štyria na službu v taktickom letectve.

Vzdušné sily majú nových pilotov aj pilotkyVzdušné sily majú nových pilotov aj pilotky

Autor: hovorca ozbrojených síl SR , Foto: AOS - Alena Haragová - Dátum: 09.09.2010
Čítanosť: 30022
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share