Preskocit navigáciu

Hromadná havária vlaku a autobusu pri železničnej stanici Lešť


Hromadná havária vlaku a autobusu pri železničnej stanici Lešť
V dňoch 26. až 29. októbra 2010 sa v Ústave špeciálneho zdravotníctva a výcviku Lešť v priestoroch výcvikovej osady Jabub Village uskutočnil sústredený výcvik vojenských hasičských jednotiek Vzdušných síl OS SR zo zmiešaného krídla Sliač, dopravného krídla Kuchyňa a hasičského družstva z brigády velenia a riadenia prieskumu Zvolen. Pozvanie na tento výcvik prijali aj príslušníci vojenských hasičských jednotiek Armády Českej republiky z letiska Praha a letiska Čáslav.

Vyvrcholením výcviku bolo súčinnostné cvičenie, ktorého námet s jednotlivými situáciami ako hromadná havária vlaku, autobusu, osobného a nákladného auta, pripravil veliteľ vojenskej hasičskej jednotky Sliač nadrotmajster Iskerka. Cvičenia sa zúčastnili aj študenti Slovenskej zdravotníckej univerzity z Banskej Bystrici.

Podľa slov koordinátora cvičenia kapitána Lajstríka náčelníka požiarnej ochrany Veliteľstva vzdušných síl OS SR, účelom cvičenia bolo precvičenie súčinnosti medzi hasičskými jednotkami a súčinnosti medzi hasičmi a záchrannou zdravotnou službou. Medzi hlavnými úlohami hasičov bolo uhasenie požiarov, ktoré vznikli počas havárie, chladenie vlakovej cisterny, vyťahovanie zranených z vlaku a zakliesnených osôb z vozidiel. Záchranná zdravotná služba plnila úlohy poskytovania prvej pomoci zraneným, odsun a triedenie zranených a zároveň ich urgentný príjem.

Zariadenia a priestory výcvikovej osady Jakub Village sú technicky veľmi dobre prispôsobené pre výcvik hasičských jednotiek, zhodnotil aj náčelník požiarnej ochrany kapitán Skalička z Veliteľstva spoločných síl AČR a dodal, že rád sa zúčastní na spoločných cvičeniach aj v budúcnosti.

Námet cvičenia, simulácia ako aj samotný výcvik hromadnej havárie v uvedenom zariadení, sa reálne priblížil k práci hasičských jednotiek a záchrannej zdravotnej služby.


Fotogaléria








Autor: PhDr. Peter Tischler , Foto: nrtm. Ladislav Chlepko - dk Kuchyňa, PhDr. Peter Tischler - Dátum: 03.11.2010
Čítanosť: 18774
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share