Preskocit navigáciu

Prežitie pilotov


Prežitie pilotov

Medzi základné zručnosti leteckého pilota patrí aj schopnosť prežiť v akejkoľvek situácii za akýchkoľvek podmienok. Tieto schopnosti si piloti vzdušných síl osvedčujú a precvičujú celoročne počas naplánovaných kombinovaných kurzov pre výkonných letcov „AVIAT“. Okrem kurzov, ktoré sú v réžii jednotlivých krídel, je tento rok naplánovaných celkovo 5 kurzov v zimnom a letnom období.
V dňoch 21. - 25. februára 2011 prebiehal jeden z týchto kurzov. Cieľom bolo naučiť a precvičiť všeobecné zásady prežitia v teréne pri vynútenom pobyte v priateľskom a nepriateľskom prostredí. Tento plnohodnotný kurz prebiehal v zariadeniach a priestoroch ÚŠZV MO SR Lešť a VVP Lešť pod vedením lektorského tímu ÚŠZV Lešť na čele s majorom Jozefom HANZELOM. Ako inštruktori sa zamestnania zúčastnili padákoví odborníci letectva zo zmiešaného krídla Sliač. Skupina 13 pilotov vzdušných síl sa oboznamovala či už formou výkladu alebo nácviku sa nasledujúcimi témami: činnosť po núdzovom pristátí alebo doskoku a padákom na pevninu; využitie núdzovej dávky ak je k dispozícii, orientácia; pochod podľa azimutu; výber, budovanie a maskovanie miesta pre odpočinok; streľba v atypických polohách; pády; obrana na zemi; reakcia na pákové a odvodové techniky a mnohé ďalšie. Niet pochýb, že samotný kurz bol čo do obsahu veľmi bohatý o čom svedčil aj štvrtkový poobedňajší program. Piloti si v dvoch skupinách precvičili postupy posádky pri núdzovom pristáti vrtuľníka. Reálnosť situácie navodil tím lektorov pomocou využitia vyradeného vrtuľníka vo vojenskom výcvikovom priestore v časti VILLAGE, s využitím dymových a iných maskovacích efektov. Po tom, čo kapitán posádky vyhlásil pokyny „posádka pripraviť sa na núdzové pristátie“, „hlavy dole“, „opustiť vrtuľník“ začala fiktívna posádka s evakuáciou z vrtuľníka. Núdzové pristátie si „vyžiadalo“ aj zranených. Činnosť posádky vytvárala nádherný obraz o tom, že pri takýchto situáciách musia fungovať ako jeden tím a to bez výnimky. Po opustení z dymiaceho sa vrtuľníka jedna časť posádky premiestnila zranených do miesta zhromaždiska v bezpečnostnej vzdialenosti, kde im bola následne podávaná prvá pomoc. Ďalšia časť posádky už vytyčovala pomocou padákov signál pre záchranné jednotky. Vzhľadom k tomu, že u druhého zraneného bolo podozrenie na poškodenie krčnej chrbtice, musela časť osádky postupovať zvlášť opatrne pri jeho vyslobodzovaní z vrtuľníka s využitím dostupného materiálu. Po evakuácii posádky, stabilizovaní zranených a výroby nosidiel nasledoval presun bez taktického námetu do miesta zhromaždiska s využitím poľných ciest a komunikácii.
Nie menej zaujímavou bola aj ďalšia časť programu a to nácvik budovania prístreškov s následnou úpravou vody a prípravou stravy. V závere kurzu bol vykonaný pochod v teréne, kde piloti zužitkovali svoje vedomosti z orientácie v neznámom teréne ako aj vybudovania provizórnych prístreškov.

http://www.vvzs.mil.sk/4086/fotogaleria.php?album=469

 



Autor: vvzs , Foto: vvzs - Dátum: 28.02.2011
Čítanosť: 14507
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share