Preskocit navigáciu

Cvičenie SERPENTEX 11-1


Cvičenie SERPENTEX 11-1

V dňoch 5.-18.3.2011 sa na leteckej základni Solenzára, Francúzsko (Korzika) uskutoční medzinárodné cvičenie SERPENTEX 11-1, ktoré je zamerané na precvičenie postupov a taktiky podľa aktuálnych poznatkov z operácie ISAF Afganistan pri navedení lietadiel na pozemné ciele (CAS - close air support), evakuácia ranených z priestoru operácie a taktický zhod materiálu.
Za Vzdušné sily OS SR sa na uvedenom cvičení zúčastní lietajúci personál s lietadlami  L-39ZAM zo zmiešaného krídla Sliač za podpory leteckej prepravy technického a cvičiaceho personálu lietadlom An-26 z dopravného krídla Kuchyňa. Cvičenia sa zúčastnia aj predsunutí leteckí navádzači (FACs) z 5. pluku špeciálneho určenia zo Žiliny, ktorí do minulého roka pôsobili vo vzdušných silách. Vzhľadom na finančnú náročnosť tejto aktivity, budú Vzdušné sily OS SR participovať na cvičení len počas prvého týždňa jeho konania.
Cvičenie je organizované Ozbrojenými silami Francúzska za účasti šiestich krajín (FRA, BEL, ITA, USA, UK) vrátane SR, s leteckou technikou Mirage 2000 rôznych verzií, Mirage F1, Rafale a L-39. Priestor cvičenia je prakticky celý ostrov Korzika s leteckou strelnicou.


SERPENTEXSERPENTEXSERPENTEXSerpentex

Autor: vvzs , Foto: vvzs - Dátum: 03.03.2011
Čítanosť: 13842
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share