Preskocit navigáciu

VRTUĽNÍKY VZDUŠNÝCH SÍL ZASAHUJÚ PRI POŽIARI V STARÝCH HORÁCH


VRTUĽNÍKY VZDUŠNÝCH SÍL ZASAHUJÚ PRI POŽIARI V STARÝCH HORÁCH

Územie SR a jeho obyvateľstvo je takmer každoročne ohrozované rôznymi živelnými pohromami (požiare, povodne). Na ich likvidácii a odstraňovaní následkov sa významnou mierou podieľajú vzdušné sily svojou leteckou technikou a ďalšími prostriedkami. A nie je tomu inak ani v týchto dňoch.
V nedeľu 10. apríla 2011 sa popoludní zo zatiaľ nezistených príčin rozhorel lesný požiar v katastri obce Staré Hory - Horný Jelenec. V dôsledku silného vetra sa požiar rozšíril do ťažko prístupného terénu pre pozemnú hasiacu techniku a tým skomplikoval jeho hasenie. Na pomoc takmer dvesto profesionálnym hasičom, lesným robotníkom, dvadsiatim cisternám a vrtuľníku ministerstva vnútra pri hasení tohto neskrotného živlu vzlietli v pondelok 11. apríla 2011 tri prešovské osádky vrtuľníkov Mi-17 s podvesenými nádržami na vodu - bambi vakmi. Piloti každých 5 minút do ohnísk požiaru vypúšťajú z bambi vakov 2000 l vody s hasiacimi prímesami, čo významnou mierou zabraňuje jeho šíreniu.
Na hasenie požiaru boli doposiaľ nasadené 3 vojenské vrtuľníky Mi-17 s bambi vakmi, ktoré boli naplnené 120 krát, t.j. 240 000 l vody. Počas zásahu bolo vykonaných 130 letov, čo predstavuje 18 hodín a 35 min. Veľkosť a členitosť požiarom zasiahnutého územia si bude vyžadovať pomoc vojenských vrtuľníkov aj v ďalších dňoch.

 
http://www.vvzs.mil.sk/4086/fotogaleria.php?album=530

 



Autor: npor. Marcela Vrábelová, npor. Ján Dobál , Foto: vvzs - Dátum: 11.04.2011
Čítanosť: 11554
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share