Preskocit navigáciu

LETECKÁ PÁTRACIA ZÁCHRANNÁ SLUŽBA ZASAHOVALA PRI PREŠOVE


LETECKÁ PÁTRACIA ZÁCHRANNÁ SLUŽBA ZASAHOVALA PRI PREŠOVE
Dňa 11. apríla 2011 bola aktivovaná letecká pátracia a záchranná služba (LPZS)
na prešovskom vrtuľníkovom krídle generálplukovníka Jána Ambruša.
Osádka vrtuľníka Mi-17 bola vyrozumená od vedúceho riadenia lietania o uvedení do stupňa pohotovosti číslo jeden, za účelom vyhľadať katapultovaného pilota stíhacieho lietadla, poskytnúť mu prvú pomoc a následne ho transportovať do najbližšej nemocnice.
Našťastie išlo o simulovaný scenár nácviku LPZS, pričom takýmto ostrým vzletom sa preveruje pripravenosť osádok minimálne raz mesačne. Počas nácviku postupovala osádka vrtuľníka podľa platných predpisov a to sa odzrkadlilo aj v splnení noriem na vzlet vrtuľníka. Vrtuľník LPZS vykonával pátranie v katastri obce Záhradné a po prílete na miesto určenia poskytli záchranári osádky zranenému pilotovi kvalifikovanú zdravotnícku pomoc, po ktorej nasledoval jeho prevoz  na materskú základňu.
Letecká pátracia a záchranná služba na prešovskom vrtuľníkovom krídle je v pohotovosti 24 hodín a je určená pre záchranu či už vojenských, alebo aj civilných lietadiel, ktoré vykonávajú prelety nad územím Slovenskej republiky a taktiež na vykonávanie zásahu pri mimoriadnych udalostiach, ako sú napríklad živelné pohromy, priemyselné, alebo iné havárie. Nácvikom LPZS bola potvrdená pripravenosť osádky a tiež profesionálny prístup prešovských letcov na vykonávanie ostrých zásahov, ktorých pevne veríme bude čo najmenej.

foto1foto1foto1foto1foto2foto2foto2foto2foto3

Autor: por. Ján DOBÁL , Foto: por. Ján DOBÁL - Dátum: 12.04.2011
Čítanosť: 13197
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share