Preskocit navigáciu

PREŠOVSKÍ LETCI PÁTRALI PO HAVAROVANOM LIETADLE


PREŠOVSKÍ LETCI PÁTRALI PO HAVAROVANOM LIETADLE
Dňa 3. mája 2011 v ranných hodinách došlo k havárii lietadla L-410 v severozápadnej časti Slanských vrchov v katastrálnom území obcí Teriakovce, Dulová Ves a Sigord.
Cestou vedúceho riadenia lietania vrtuľníkového krídla generálplukovníka Jána Ambruša v Prešove bol dozornému vrtuľníkového krídla vyhlásený signál „ZÁCHRANA“ pre aktiváciu skupiny pozemnej pátracej a záchrannej služby (PPZS) a „POHOTOVOSŤ číslo 1“ pre aktiváciu zmeny leteckej pátracej a záchrannej služby (LPZS) vk Prešov s určením priestoru pátrania po havarovanom lietadle.
Našťastie sa jednalo o nainscenovaný scenár nácviku PPZS spolu s aktiváciou LPZS. Skupina PPZS vykonala po aktivácii nástup, po ktorom nasledoval presun prešovských záchranárov spolu s technikou do určeného priestoru pátrania. Z prešovského vrtuľníkového krídla zároveň vzlietal aj vrtuľník LPZS, ktorý pátral v priestore havárie lietadla po osádke zloženej z dvoch pilotov, palubného technika a troch cestujúcich.
Na základe pokynov kapitána vrtuľníka kpt. Imricha Csizmadiu, ktorými spresnil polohu hľadaných osôb veliteľovi PPZS npor. Marekovi Jurkovi vykonala zmena pátračov okamžite po príchode rojnicu, ktorá  začala vyhľadávať osádku lietadla. Taktiež zasahovali hasiči PPZS nakoľko bol nájdený horiaci vrak lietadla (imitovaný vrakom auta) s ťažko zranenou osobou vo vnútri, ktorej okamžitý prevoz vrtuľníkom do nemocničného zariadenia bol nevyhnutný. V neposlednom rade zachraňovala osádka vrtuľníka Mi-17 LPZS aj cestujúceho, ktorý zoskočil s padákom a ostal zakliesnený v korune stromu a jeho záchranu bolo nutné realizovať záchranárom v podvese vrtuľníka.
Po neľahkých dvoch hodinách pátrania sa príslušníkom zmeny PPZS a LPZS podarilo zachrániť kompletnú osádku havarovaného lietadla a úspešne ju transportovať, či už sanitkou, alebo vrtuľníkom do zdravotníckeho zariadenia.
Skupina PPZS je na prešovskom krídle v pohotovosti 24 hodín a je určená na samostatnú činnosť, zameranú na pátranie a záchranu posádky a cestujúcich lietadla, ktoré sa ocitlo v stave núdze a na zabezpečenie miesta leteckej udalosti, pričom spolupracuje so zmenou LPZS v prípade jej použitia aj s inými subjektmi zúčastňujúcimi sa pátracej a záchrannej akcie.

          Týmto nácvikom PPZS si príslušníci vrtuľníkového krídla generálplukovníka Jána Ambruša v Prešove preverili svoje schopnosti a potvrdili pripravenosť zasiahnuť aj naostro, čo pevne veríme, že nebude nutné.


foto1foto1foto1foto1foto2foto2foto2foto2foto3foto3foto3foto3foto4foto4

Autor: por. Ján Dobál , Foto: por. Ján Dobál, pplk. Róbert Kleštinec, Jozef Žiak - Dátum: 04.05.2011
Čítanosť: 12399
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share