Preskocit navigáciu

Deň víťazstva nad fašizmom a 20. výročie príletu leteckej techniky na Sliači


Deň víťazstva nad fašizmom a 20. výročie príletu leteckej techniky na Sliači

     Na začiatku májových dní si s celým demokratickým svetom pripomíname jeden z najvýznamnejších medzníkov ľudskej histórie – Deň víťazstva nad fašizmom a skončenie 2. svetovej vojny v Európe. Slávnostným nástupom si dňa 6. mája 2011 aj príslušníci Zmiešaného krídla generálmajora Otta Smika Sliač uctili tento deň, keď Európa oslavuje koniec 2. svetovej vojny ako draho vykúpený návrat k slobode. 

     V tomto neľahkom boji za slobodu nezostalo bokom ani letisko „Tri Duby“. Svoju významnú úlohu zohralo počas Slovenského národného povstania, keď z neho operovala Kombinovaná letka slovenskej armády pod velením nadporučíka Mikuláša Šingloviča a 1. samostatný stíhací pluk pod velením štábneho kapitána Františka Fajtla.

     Tento deň je pre príslušníkov krídla o to významnejší, že 7. mája si súčasne pripomínajú 20. výročie od príletu leteckej techniky na Sliač v čele s veliteľom 81. Samostatnej stíhacej letky pplk. Ing. Jozefom Krakovským na MiG-21 MF. Svoju novodobú púť začalo letisko Sliač presunom leteckého a zabezpečovacieho útvaru z posádok Brno, Náměšť a Přerov. Tieto posádky vytvorili základ leteckej a zabezpečovacej techniky a personálu pre vznik 81. samostatnej stíhacej letky a 81. práporu letiskového a rádiotechnického zabezpečenia, ktoré vznikli 7. mája 1991.

     Pri tejto príležitosti veliteľ krídla odovzdal vybraným príslušníkom útvaru medaile, písomné pochvaly veliteľa vzdušných síl za zabezpečenie medzinárodnej súťaže záchranárskych posádok vo výcvikových zariadeniach ÚŠZaV Lešť a ďakovné listy veliteľa útvaru za výbornú organizáciu a úspešné splnenie úloh leteckých strelieb na pozemné ciele vo VVP Záhorie. Na záver veliteľ pozval všetkých prítomných na vystúpenie vojenského folklórneho súboru Jánošík v priestoroch letiskového klubu.

http://www.vvzs.mil.sk/4086/fotogaleria.php?album=552




Autor: npor. Mário Malatinec , Foto: npor. Mário Malatinec - Dátum: 06.05.2011
Čítanosť: 13251
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share