Preskocit navigáciu

66. Výročie víťazstva nad fašizmom - pietne akty vo Zvolene


66. Výročie víťazstva nad fašizmom - pietne akty vo Zvolene

„66. výročie oslobodenia, porážky nad fašizmom a konca 2. svetovej vojny“

S týmto podtitulom sa dňa 6. mája 2011 pri Pamätníku Červenej armády na Námestí SNP vo Zvolene a na ústredných vojenských cintorínoch na sídlisku Zlatý Potok uskutočnili pietne akty pri príležitosti štátneho sviatku Slovenskej republiky – Dňa víťazstva nad fašizmom.

Na spoločnom zorganizovaní aktu kladenia vencov a kytíc ako spomienky na tých, ktorí v boji proti fašizmu položili svoje životy, sa dlhoročne podieľajú spolu s mestom Zvolen zástupcovia jeho obvodného úradu, Oblastného výboru SZPB a Vzdušných síl Ozbrojených síl Slovenskej republiky. Poctu obetiam 2. svetovej vojny prišli vzdať okrem zástupcov štátnej správy, samospráv okolitých miest a obcí a členov Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov významní predstavitelia veľvyslanectiev Bieloruska, Rumunska, Ruskej federácie a Ukrajiny. Za vzdušné sily položili veniec pri pamätníku na Námestí SNP plukovník gšt. Jozef Takács, plukovník gšt. Jaroslav Haluška a plukovník Vladimír Lisý.

Deň víťazstva nad fašizmom si organizovaním slávnostných nástupov pripomínajú aj všetci príslušníci ozbrojených síl Slovenskej republiky, čím spolu s ďalšími formami rozvíjania tradícií udržiavajú odkaz hrdinov.

V súvislosti s uvedenou udalosťou je potrebné pre všetkých príslušníkov vojenských útvarov v posádkach Zvolen a Sliač, všetkých Zvolenčanov, Sliačanov, aktívnych i bývalých profesionálnych vojakov a ich rodinných príslušníkov a všetkých návštevníkov zvolenského regiónu zdôrazniť skutočnosti, že práve v meste Zvolen je na ústrednom vojenskom cintoríne Kráľovskej rumunskej armády pochovaných 10 382 vojakov rumunskej armády a na cintoríne Sovietskej armády 17 682 padlých vojakov a dôstojníkov sovietskej armády. Pred nedávnom uplynulo presne polstoročie, odkedy boli ústredné vojenské cintoríny v meste spojenom so životom vojsk a letectvom, vybudované.

Vzdávame úctu a vďaku tým, ktorí sa zaslúžili na porážke fašizmu a ukončení 2. svetovej vojny.

http://www.vvzs.mil.sk/4086/fotogaleria.php?album=551





Autor: mjr. Zdenko Baranec , Foto: vvzs - Dátum: 06.05.2011
Čítanosť: 13609
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share