Preskocit navigáciu

Úspešné cvičenie EAGLE TALON 05-11


Úspešné cvičenie EAGLE TALON 05-11

Vo štvrtok dňa 12. mája 2011 bolo ukončené dvojdňové medzinárodné cvičenie s názvom „EAGLE TALON 05-11“.

Na leteckej základni Malbork v Poľskej republike cvičilo 12 príslušníkov bojovej letky Zmiešaného krídla Sliač a 1 príslušník veliteľstva vzdušných síl. S lietadlami MiG-29 „bojovali“ proti „protivníkom“ - poľským kolegom na lietadlách F-16 a Su- 22.

S týždenným predstihom odcestovali do Poľska aj 1 príslušník blt zk Sliač a 1 príslušník bvrps Zvolen, ktorí pôsobili v centre riadenia operácií vo Varšave. Ich úlohou bolo pripraviť dokumentáciu k rozohre cvičenia.

Zámerom cvičenia bolo precvičiť vedenie spoločných taktických leteckých operácií s použitím rôznych typov leteckej techniky.
V priebehu vykonávaných bojových letov piloti dosiahli simulované zostrely protivníka a úspešne bránili stanovené pozemné objekty. Denne boli vykonané 2 misie.

Ciele cvičenia boli splnené a pplk. Ing. Marián Bukovský - veliteľ bojovej letky hodnotí cvičenie za úspešné.

Cvičenia „EAGLE TALON“ sú dôležité pre zvyšovanie kompatibility pri vedení spoločných operácií členských krajín NATO. Pôsobenie nášho leteckého personálu na tomto cvičení malo pozitívny ohlas ako na stane poľskej, tak aj slovenskej.

Príslušníci VzS OS SR na tomto medzinárodnom cvičení participovali už druhýkrát a v roku 2011 sú plánované ešte dve cvičenia tohto druhu.

http://www.vvzs.mil.sk/4086/fotogaleria.php?album=563

 



Autor: zk Sliač , Foto: zk Sliač - Dátum: 13.05.2011
Čítanosť: 171144
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share