Preskocit navigáciu

BROWN OUT


BROWN OUT

Dňa 18. mája 2011 sa na letisku Kuchyňa uskutočnilo pracovné rokovanie k problematike vykonávania letov v prašnom prostredí. Rokovania sa zúčastnili príslušníci 23.základne vrtuľníkového letectva Přerov AČR a príslušníci veliteľstva VzS, dk Kuchyňa a vk Prešov.

Cieľom rokovania bolo posúdiť možnosti vykonávania nácvikov pristátia v podmienkach prašného prostredia (brown out) a taktického lietania. Nácvik takýchto letov je dôležitou súčasťou prípravy posádok vrtuľníkov pre pôsobenie v operácii ISAF. Jedná sa o špecifické a náročné podmienky pre pristávanie. „Brown out“ zapríčiňuje viac ako polovicu poškodení leteckej techniky v operáciách. Pre udržanie tejto spôsobilosti je nevyhnutné vykonávať takéto lety pravidelne.

Vojenský výcvikový priestor Kuchyňa vzhľadom na zloženie pôdy poskytuje vhodné podmienky pre vytvorenie „brown out“. Tento spôsob vzájomnej spolupráce bude prínosom pre ozbrojené sily obidvoch krajín nielen z dôvodu šetrenia finančných zdrojov, ale hlavne vzájomnej výmeny skúseností z výcviku pilotov vrtuľníkov.

http://www.vvzs.mil.sk/4086/fotogaleria.php?album=573

 



Autor: mjr. Peter Baliak , Foto: kpt. Rudolf Chocholáček - Dátum: 19.05.2011
Čítanosť: 9787
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share