Preskocit navigáciu

LETECKÝ DEŇ - SLOVAK AIR FEST 2006


LETECKÝ DEŇ - SLOVAK AIR FEST 2006

Dňa 10. júna 2006 sa pod záštitou prezidenta Slovenskej republiky Ivana Gašparoviča uskutočnil na letisku Sliač SLOVAK Air fest 2006, sobota s profesionálnou armádou. Organizátorom podujatia bola Slovenská letecká agentúra v spolupráci s Leteckou základňou Sliač ako aj ostatnými zložkami OS SR. Bohatý program prilákal návštevníkov z celého Slovenska, ktorí mohli sledovať okrem akrobatických zostáv aj statické ukážky nielen leteckej a  pozemnej vojenskej techniky, ale aj bohatý sprievodný program. Ukážky leteckého akrobatického umenia sledovali so záujmom najmä tí najmenší – deti, ktoré najviac obdivovali ukážku maďarského letca Zoltána Veresa ako aj majstrovstvo vojenských pilotov MiG-29 plk. Ing. Jozefa Dobrotku – veliteľa LZ Sliač a L-39 Albatros mjr. Ing. Romana Poláčka. Napriek chladnému a veternému počasiu sa záver leteckého dňa niesol v dobrej nálade s koncertom skupiny HEX.

Počas konania leteckého podujatia SLOVAK Air fest 2006 sa mal uskutočniť pokus Leteckého športového klubu Zvolen v spolupráci s Aero Slovakia Nitra a Slovenskou leteckou agentúrou o prekonanie svetového rekordu v bezmotorovom lietaní so zápisom do Guinnessovej knihy rekordov. V takzvanom „deväťvleku“ malo byť vlečených za sebou 9 klzákov L13 Blaník turbovrtuľovým lietadlom Zlín 137 Turbo Čmelák. Počasie však zmarilo Očovským bačom pokus o svetový rekord. Napriek tomuto neúspechu sa v nedeľu nasledujúceho dňa 11. júna 2006 v ranných hodinách na letisku Sliač pokúsili Očovskí bačovia  opäť o prekonanie rekordu. Tento pokus bol úspešný a tak sa nakoniec odvážnym mužom podarilo prekonať rekord z roku 2004 a zapísať sa do Guinnessovej knihy rekordov. Blahoželáme! 

 

© text: npor. Daniela irochmanová

© foto: npor. Marian Majik, kpt. Mgr. Ján Fiťma

 


FotoprilohaFotoprilohaFotoprilohaFotoprilohaFotoprilohaFotoprilohaFotoprilohaFotoprilohaFotoprilohaFotoprilohaFotoprilohaFotoprilohaFotoprilohaFotoprilohaFotoprilohaFotoprilohaFotopriloha

Autor: Fiťma Ján - Dátum: 12.06.2006
Čítanosť: 17547
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share