Preskocit navigáciu

Prvý samostatný let


Prvý samostatný let

V živote každého človeka nastane deň "D". Za mimoriadny, čo sa profesionálnej kariéry týka, považuje dátum 14. jún 2011 pilot 2. výcvikovej letky zmiešaného krídla Sliač poručík Martin ŠIRKO, keďže v tento deň absolvoval svoje prvé samostatné lety na lietadle L- 39 ZAM. Týmto významným míľnikom v živote profesionálneho vojenského pilota predchádzala náročná príprava zahrňujúca školenie z materiálovej časti lietadiel L-39 CM a ZAM, absolvovanie pozemnej a účelovej prípravy a na záver komisionálne preskúšanie komisiou veliteľa výcvikovej letky. 
Martin Širko bol prijatý k zmiešanému krídlu Sliač regrutáciou z civilného sektora, absolvoval vstupný odborný dôstojnícky kurz v Liptovskom Mikuláši a bol ustanovený do funkcie pilota 1. roja výcvikovej letky. Do vykonania prvého samostatného letu splnil elementárny letecký výcvik - absolvoval 51 letov v trvaní 14 hodín 45 minút s inštruktormi výcvikovej letky. Pred prvým samostatným letom vykonal kontrolný let s veliteľom výcvikovej letky s hodnotením výborne a povolením vykonávať samostatné lety na L-39 za podmienok VMC - deň.
Po úspešnom pristáti bol por. ŠIRKO symbolicky pokrstený, kde od technikov dostal tradičného „hobľa“ a následne ho veliteľ letky pokrstil vodou ako „plnohodnotného“ pilota.
Tento dátum bude pre Martina nepochybne pamätným. Veliteľ zk Sliač plukovník Vladimír Lisý mu spolu s ostatnými kolegami poprial veľa úspechov v jeho ďalšej kariére pilota a „koľko vzletov, toľko bezpečných pristátí“.

http://www.vvzs.mil.sk/4086/fotogaleria.php?album=607

 



Autor: zk , Foto: zk - Dátum: 15.06.2011
Čítanosť: 14878
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share