Preskocit navigáciu

V Lešti skončilo cvičenie špeciálnych síl SUMMER HARVEST 2011


V Lešti skončilo cvičenie špeciálnych síl SUMMER HARVEST 2011

 V posledný júnový víkend ukončili príslušníci slovenských špeciálnych síl dvojtýždňové dvojstupňové taktické cvičenie SUMMER HARVEST 2011. Hlavnou témou cvičenia bolo plnenie operačných úloh SOTU (Special Operations Task Unit – skupina špeciálnych úloh) v zostave SOTG (Special Operations Task Group – bojové úlohové zoskupenie špeciálnych síl) mimo územia Slovenskej republiky. Členovia cvičiacich tímov si v praxi precvičili plánovací proces na stupni SOTG a SOTU, vytvorenie konceptu operácie SOTU a následné vykonanie operácie. Zatiaľ čo veliteľstvo SOTG cvičilo v Žiline, taktický bojový element bol nasadený vo Výcvikovom priestore Vojenského obvodu Lešť.

 Všetky čiastkové úlohy cvičenia boli splnené. Dôraz pri hodnotení výsledkov bol položený na plánovací proces na úrovni štábu SOTG, spracovanie konceptu operácie na úrovni taktického elementu SOTU, na intenzívny výcvik PRC (Province Response Company - provinčné zásahové policajné jednotky), na poskytutie MEDEVAC (Medical Evacuation), na činnosť pri kontakte s nepriateľom a pri výbuchu nástražných systémov, ďalej na zber informácií z priestoru operácie vyťažením miestneho lídra a monitoringom bezpilotným taktickým leteckým prostriedkom SKYLARK 1-LE, na identifikáciu a elimináciu cieľa (napr. sklady zbraní povstalcov). Výsledkom všetkých spomínaných činností síl pre špeciálne operácie je narušenie bojaschopnosti povstalcov v priestore operácie.

 Cieľom cvičenia, ktoré vo štvrtok 23. júna 2011 navštívili minister obrany SR Ľubomír Galko a náčelník Generálneho štábu OS SR generál Ľubomír Bulík, bolo preverenie pripravenosti slovenských síl pre špeciálne operácie pred nasadením v operácii ISAF SOF v Afganistane a zladenie činností operačného štábu a bojového prvku pri plnení plného spektra úloh síl pre špeciálne operácie.



Autor: 5. pšu – npor. Mário Pažický , Foto: 5. pšu – npor. Mário Pažický - Dátum: 29.06.2011
Čítanosť: 44015
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share