Preskocit navigáciu

Modré barety mali víkendové demonštrácie na Cypre pod kontrolou


Modré barety mali víkendové demonštrácie na Cypre pod kontrolou

Uplynulý víkend na Cypre priniesol okrem štandardne vysokých teplôt aj horúce chvíle pre slovenských profesionálov pôsobiacich v misii UNFICYP.

Takmer 40 slovenských vojakov bolo počas soboty a nedele nasadených na kontrolu integrity nárazníkovej zóny pri obci Dherynia. Práve tam sa uskutočnili výročné demonštrácie Gréckych Cypriotov, ktorí si pripomenuli udalosti z pred roku 1974, ktoré vyústili k ozbrojenému konfliktu a rozdeleniu ostrova. Zároveň si pripomenuli aj stratu dvoch Gréckych Cypriotov, ktorí v auguste 1996 prišli o život - Solomos Solomou bol zastrelený tureckými silami pri pokuse vyliezť na stožiar pri pozícii tureckých síl a odstrániť tureckú vlajku ako protest na zabitie jeho bratranca Tassos Isaaca, ktorý prišiel o život o niekoľko dní skôr počas demonštrácie voči prítomnosti tureckých síl na Cypre.

V sobotu sa demonštrácie zúčastnilo viac ako 200 Cypriotov a prišiel ju podporiť aj prezident Cyperskej republiky. V nedeľu sa demonštrácie konali v inej atmosfére, keď za hukotu motorov do Dherynie dorazilo takmer 300 motorkárov, ktorých neskôr vystriedalo za podpory študentov viac ako 100 prívržencov pravicovo orientovanej politickej skupiny.

Do nárazníkovej zóny, ktorá je pod kontrolou Sektoru 4 boli k určeným pietnym miestam eskortovaní zástupcovia demonštrantov, kde položili vence a národné symboly na pamiatku stratených životov.

Za zvládnutie koordinácie jednotlivých komponentov misie a civilných zložiek patrí vďaka najmä operačnému oddeleniu Sektoru 4 pod velením kapitána Romana Bobaľa. Vďaka patrí aj celému tímu vojakov slovenského kontingentu, ktorí svojim profesionálnym prístupom potvrdili spoľahlivosť slovenských vojakov pri plnení úloh v súlade s mandátom misie UNFICYP.


Modré barety mali víkendové demonštrácie na Cypre pod kontrolouModré barety mali víkendové demonštrácie na Cypre pod kontrolouModré barety mali víkendové demonštrácie na Cypre pod kontrolouModré barety mali víkendové demonštrácie na Cypre pod kontrolouModré barety mali víkendové demonštrácie na Cypre pod kontrolouModré barety mali víkendové demonštrácie na Cypre pod kontrolouModré barety mali víkendové demonštrácie na Cypre pod kontrolouModré barety mali víkendové demonštrácie na Cypre pod kontrolouModré barety mali víkendové demonštrácie na Cypre pod kontrolouModré barety mali víkendové demonštrácie na Cypre pod kontrolouModré barety mali víkendové demonštrácie na Cypre pod kontrolouModré barety mali víkendové demonštrácie na Cypre pod kontrolouModré barety mali víkendové demonštrácie na Cypre pod kontrolou

Autor: OS SR - pplk. Vladimír Voštiar - veliteľ SLOVCON , Foto: OS SR - rtm. Hvišč - Dátum: 08.08.2011
Čítanosť: 20019
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share