Preskocit navigáciu

Slávnostné zhromaždenie a pietne akty k 67. výročiu SNP a 19. výročiu prijatia Ústavy SR


Slávnostné zhromaždenie a pietne akty k 67. výročiu SNP a 19. výročiu prijatia Ústavy SR

Dňa 26. augusta 2011 si príslušníci Veliteľstva vzdušných síl vo Zvolene pripomenuli formou slávnostného zhromaždenia štátne sviatky Slovenskej republiky, ktoré patria medzi najvýznamnejšie v novodobej - osemnásťročnej histórii Slovenska.
Hlavným bodom programu zhromaždenia profesionálnych vojakov a zamestnancov veliteľstva bolo vyhlásenie článkov Rozkazov prezidenta SR k 67. výročiu Slovenského národného povstania a k 19. výročiu prijatia Ústavy Slovenskej republiky.

Síce sa udalosti, o ktoré sa uvedené výročia opierajú, udiali v rozmedzí 48 rokov, v princípe sú spojené s úsilím Slovákov o vlastnú štátnosť, prameniacu z historického práva národov na sebaurčenie. Slovenské národné povstanie a najmä občania Slovenska, ktorí bojovali spolu s príslušníkmi 32 národov a národností sveta proti fašizmu so zbraňou v ruke, sa bezpochybne zaslúžili o to, aby sme si s hrdosťou mohli pripomínať ich skutky. Aj v tomto období, sedem rokov po vstupe Slovenskej republiky do euroatlantických štruktúr a 19 rokov po prijatí základného dokumentu každého štátu, je pre nás rozvíjanie demokratických a vojenských tradícií stále aktuálne.
Táto a mnohé ďalšie významné udalosti sa natrvalo zapísali do dejín slovenského národa. Tak, ako bolo uvedené v rozkaze prezidenta SR, je potrebné pripomínať všetko a všetkých, ktorí prispeli k slobode Slovákov a nezávislosti Slovenskej republiky.

Na tradičné slávnostné zhromaždenie nadviazali pietne akty kladenia vencov a kytíc pri pamätníkoch, ktoré vo Zvolene organizuje Mesto Zvolen v spolupráci s Okresným výborom Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov. Vzdušné sily ozbrojených síl SR na spomienkových aktoch pri Pamätníku SNP na námestí SNP vo Zvolene a Pamätníku generálov Goliana a Viesta reprezentovali veliteľ vzdušných síl generálmajor Martin Babiak a náčelník štábu veliteľstva vzdušných síl plukovník gšt. Jozef Takács.

http://www.vvzs.mil.sk/4086/fotogaleria.php?album=647

 



Autor: mjr. Zdenko Baranec , Foto: vvzs - Dátum: 26.08.2011
Čítanosť: 11202
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share