Preskocit navigáciu

Leteckú základňu Sliač prepadlo vyše 100 lietadiel


Leteckú základňu Sliač prepadlo vyše 100 lietadiel

Počas tohto víkendu (27. - 28. augusta 2011) ponúkla letecká základňa Sliač svoju oblohu najväčšiemu leteckému podujatiu - Medzinárodným leteckým dňom (SIAF 2011). Takéto veľké letecké podujatie sa na vojenskom letisku konalo po prvýkrát. Hoci program letových ukážok začínal o 11:00 hod., už od skorých ranných hodín začal hromadný presun leteckých priaznivcov a fanúšikov všetkých vekových kategórii do priestorov letiska Tri Duby, ktoré bolo srdcom Slovenského národného povstania.

Pozvanie na najväčšiu udalosť roka prijali jeho excelencia prezident SR - hlavný veliteľ OS SR Ivan Gašparovič, predsedníčka vlády SR Iveta Radičová, minister obrany SR Ľubomír Galko, poslanci NR SR, náčelník GŠ OS SR, zástupca NGŠ OS SR, zástupcovia vojenského diplomatického zboru v SR a ďalší ctení zahraniční a domáci hostia.

Letecké dni oficiálne otvoril minister obrany SR Ľubomír Galko. „Lietanie a letectvo je prirodzene späté s vojenstvom ako takým a teda aj s našimi ozbrojenými silami. Na tomto krásnom podujatí uvidíme statické aj dynamické ukážky leteckej techniky, ktorú naši profesionálni vojaci používajú pri svojej každodennej práci,“ povedal minister obrany.

Otvárací ceremoniál obohatil svojím speváckym výkonom čestný hosť, operný spevák Martin Babiak. Súčasťou otvorenia bola ukážka pohotovostného systému NATO a zásah proti narušiteľovi vzdušného priestoru, výsadok profesionálnych vojakov z lietadla An-26 so štátnymi zástavami všetkých zúčastnených krajín a prelet troch nadzvukových lietadiel MiG-29.

V prvý deň prešlo bránou letiska Sliač vyše 40 000 návštevníkov, ktorí doslova "okupovali" okolité priestory letiska takmer z každej strany.

Za komplexné zabezpečenie prípravy a realizáciu aktivity bol poverený veliteľ vzdušných síl generálmajor Ing. Martin Babiak, ktorý spolu s Organizačným výborom, na čele ktorého je brigádny generál Ing. Ľubomír Svoboda, odviedli obrovský kus vyše polročnej práce.

Vďaka ich úsiliu mohli diváci vidieť letové ukážky lietadiel MiG-29, L-39 Albatros, L-420, An-26, EuroFighter, Jas-39 Gripen, vrtuľníkov OS SR a policajného zboru, ale aj vystúpenia akrobatických skupín Baltic Bees z Lotyšska, RetroSky Team z Košíc, Očovských bačov na vetroňoch a mnohých ďalších. Najväčší potlesk si z podujatia odniesol niekoľkonásobný majster sveta v leteckej akrobacii Zoltán Veres z Maďarska. Divákov zaujali aj statické ukážky leteckej techniky, medzi ktorými najväčšiu pozornosť pritiahol systém AWACS.

Vrámci programu posádky vrtuľníkov v spolupráci s Hasičským a záchranným zborom prítomným divákom ukázali náročnosť práce pri hasení požiarov pomocou "Bambi vakov" a predviedli ukážky evakuačných a záchranných prác.

Na záver prvého dňa, tak ako je zvykom počas leteckých dní na celom svete, vyhlásil brigádny generál Ing. Ľubomír Svoboda najlepšie výkony v nasledujúcich kategóriách:

  • najlepšia domáca letová ukážka: pplk. Ing. Marián Bukovský / zk Sliač
  • najlepšia zahraničná letová ukážka: F-16 sólo display / Belgicko
  • najlepšia cena diváka: pilot a majster sveta v leteckej akrobacii Zóltan Veres / Maďarsko
  • najlepšia statická ukážka: lietadlo AWACS / NATO
  • najlepšia skupinová letová ukážka: akrobatická skupina BALTIC BEES / Lotyšsko
  • najlepšia propagácia slovenského vojenského letectva: zmiešané krídlo Sliač - statická ukážka lietadla MiG-29 pred OC EUROPA v Banskej Bystrici

Sprestrením programu bol ozbrojený úder na letisko Sliač a následné zneškodnenie útočníkov za podpory vrtuľníkov Mi-24 a Mi-17 a lietadla L-39 Albatros. Program druhého dňa vyvrcholil súbojom medzi lietadlom L-29 Delfín a automobilom Mercedes SLK. Napínavý súboj napokon vyhral červený športový automobil. 

Tohtoročným leteckým dňom prialo hádam všetko, veď posúďte sami: účasť 12 zahraničných krajín + NATO, vyše 100 lietadiel, nádherné letové ukážky a dokonalé počasie.

A čo dodať na záver? Už teraz sa tešíme na ďalší ročník obdobného leteckého podujatia a veľké ďakujem všetkým zahraničným a domácim pilotom, ktorí svojím majstrovským výkonom zanechali v našich srdciach nezabudnuteľné zážitky.

http://www.vvzs.mil.sk/4086/fotogaleria.php?album=649

 



Autor: kpt. Peter Michnica, npor. Marcela Vrábelová , Foto: Ivan Kelement, kpt. Peter Michnica, rtn. Roman Chovanec - Dátum: 28.08.2011
Čítanosť: 17393
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share