Preskocit navigáciu

Záchrana z vodnej nádrže Zemplínska Šírava


Záchrana z vodnej nádrže Zemplínska Šírava

Dňa 6.9.2011 sa v priestoroch vodnej nádrže Zemplínska Šírava konal výcvik padákových odborníkov letectva v záchrane z vodnej hladiny.

Po pristátí prešovského vojenského vrtuľníka Mi-17 na dohodnutej ploche v priestore obce Klokočov a vyhodnotení miestneho počasia bolo rozhodnuté o začatí výcviku v záchrane z vodnej hladiny. Napriek sťaženým podmienkam pre záchranu (vietor, zamračené s nízkou oblačnosťou a občasnými prehánkami) bol nácvik záchrany z vodnej hladiny vykonaný podľa dohodnutého scenára. Na vodnú hladinu, za pomoci člna hasičskej služby letiska Prešov bol umiestnený figurant, ktorý simuloval osobu na vodnej hladine. Úlohou záchranára bolo vyzdvihnutie osoby z vodnej hladiny pomocou podvesového lana. Na pevnine si záchranár pripravil podvesové lano s dohodnutou dĺžkou 70 m a s pomocou vrtuľníka bol "prenesený" na vodnú hladinu, čo najpresnejšie k postihnutej osobe. To si vyžaduje perfektnú koordináciu medzi pilotom a záchranárom na palube, ktorý informuje pilotov o aktuálnej polohe, výške a nutných korekciách záchranára na podvesovom lane tak, aby bol zasadený čo najbližšie k postihnutému. Táto technika vyzdvihnutia je náročná, nakoľko prácu sťažuje aj rotorové prúdenie od vrtuľníka, ktoré sa eliminuje vhodnou dĺžkou podvesového lana. Záchranár pripol postihnutého do centrálnej karabíny podvesového zariadenia za pomoci evakuačnej vesty a dával dohodnuté znamenie na palubu vrtuľníka na "vytiahnutie" osôb z vodnej hladiny. Po prelete na pevninu vrtuľník opatrne položil záchranára a zachránenú osobu na zem, kde sa odopli z podvesového zariadenia a následne sa postihnutému poskytuje potrebná zdravotnícka pomoc.

Nácvik záchrany bol vykonaný v reálnych podmienkach, čo je veľkým prínosom pre padákových odborníkov letectva a pilotov vrtuľníka.

http://www.vvzs.mil.sk/4086/fotogaleria.php?album=656

 



Autor: npráp. Roman Veselý , Foto: npráp. Roman Veselý - Dátum: 09.09.2011
Čítanosť: 11813
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share