Preskocit navigáciu

17. september - Deň slovenského vojenského letectva - AKTUALIZOVANÉ


17. september - Deň slovenského vojenského letectva - AKTUALIZOVANÉ

Deň 17. september je pre vojenskú leteckú obec veľmi významný, nakoľko sa k tomuto dátumu viaže sviatok „Deň slovenského vojenského letectva“. A práve z dôvodu blížiaceho sa výročia tohto pamätného dňa sa dnes v priestoroch leteckej základne uskutočnil slávnostný ceremoniál príslušníkov veliteľstva vzdušných síl. Program slávnostného nástupu začal vyhlásením rozkazu veliteľa vzdušných síl generálmajora Martina BABIAKA a prečítaním blahoprajného listu náčelníka Generálneho štábu OS SR generála Ľubomíra BULÍKA.

Vytvorenie tohto významného pamätného dňa sa v zásade opiera o udalosti národnej a vojenskej histórie Slovenskej republiky z jesene roku 1944, kedy sa príslušníci 1. československého stíhacieho leteckého pluku presunuli na podporu Slovenského národného povstania z vtedajšieho Sovietskeho zväzu na poľné letisko v obci Zolná pri Zvolene. Presne 17. septembra 1944 pristálo 21 stíhacích lietadiel typu Lavočkin La-5FN na lúkach Dolné lazy južne od obce Zolná. Letci preleteli zo sovietskeho územia s medzipristátím v poľskom Krosne pod velením štábneho kapitána Františka Fajtla, pričom účelom presunu 22 pilotov, 21 lietadiel a 84 príslušníkov leteckého personálu bolo získať vzdušnú nadvládu nad povstaleckým územím a podporovať v bojoch pozemné jednotky. Významnou úlohou stíhacieho pluku bolo zároveň chrániť Letisko Tri Duby na Sliači, ktoré bolo situované len 8 kilometrov na severozápad od Zolnej pred útokmi nemeckých lietadiel. Dôležitým faktom je aj to, že tento sviatok vojakov – letcov si pripomíname nielen v rámci novodobých dejín Slovenskej republiky od roku 2009, ale že práve 17. september bol „Dňom vojenských letcov a vojenského letectva“ aj oveľa skôr. Pred 1. januárom 1993 to bolo obdobie v podmienkach armády Československej federatívnej republiky a po desaťročia predtým Československej ľudovej armády.

Na tento slávnostný deň boli prizvaní aj bývalí príslušníci vojenského letectva, piloti, technici, letovodi, a inžinieri, ktorým veliteľ Vzdušných síl SR generálmajor Martin BABIAK udelil čestný titul: zaslúžilý vojenský letec OS SR, zaslúžilý letovod OS SR, zaslúžilý technik OS SR a zaslúžilý špecialista PVO OS SR. Pri príležitosti „Dňa slovenského vojenského letectva“ udelil veliteľ vzdušných síl aj pamätné listy. Zároveň ocenil aj profesionalitu príslušníkov vzdušných síl, ktorí zabezpečovali prípravu a priebeh medzinárodných leteckých dní SIAF 2011. Pri takýchto podujatiach sa nezabúda ani na tých, ktorí nie sú profesionálnymi vojakmi a zamestnancami vzdušných síl a aktívne sa podieľajú na zabezpečení úloh vzdušných síl. Tentoraz bol ďakovnou plaketou veliteľa vzdušných síl ocenený kultúrny atašé pri slovenskom vojenskom letectve operný sólista maestro Martin BABJAK. Slávnostný akt bol ukončený vysadením tretieho duba pri pamätníku „TRI DUBY“ za hudobného sprievodu vojenskej hudby skladbou od Jaromíra Vejvodu „Škoda lásky“. Táto skladba bola hymnou československých pilotov pôsobiacich v službách RAF počas 2. svetovej vojny.

V „Deň slovenského vojenského letectva“ je potrebné vyzdvihnúť a pripomenúť si všetkých vojakov, veliteľov, ale i mnohé ďalšie osobnosti spojené s letectvom, ktoré tvoria základy národných a vojenských tradícií slovenského národa.

Tento sviatok si pripomenuli slávnostným nástupom aj príslušníci jednotlivých útvarov vzdušných  síl.

http://www.vvzs.mil.sk/4086/fotogaleria.php?album=662




Autor: npor. Vrábelová, mjr. Baranec , Foto: zk Sliač - Dátum: 13.09.2011
Čítanosť: 13879
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share