Preskocit navigáciu

Odlet jesennej rotácie UNFICYP


Odlet jesennej rotácie UNFICYP

Dojímavá atmosféra dnes vládla už od skorých ranných hodín na letisku Sliač. Dôvodom bola slávnostná rozlúčka s príslušníkmi OS SR do vojenskej operácie UNFICYP na Cypre. Dnešnou rotáciou odlieta k plneniu úloh mimo územia SR 51 profesionálnych vojakov z toho 6 žien.
S odchádzajúcou jednotkou sa dnes prišlo rozlúčiť aj vrchné velenie vzdušných síl na čele so zástupcom veliteľa vzdušných síl brigádnym generálom Ľubomírom SVOBODOM. V tejto misii sa do dnešného dňa vystriedalo približne 2000 slovenských vojakov.

„Jej potrebnosť je trvalo potvrdzovaná Organizáciou spojených národov a popri úlohách na území Slovenska, je dlhodobo zaraďovaná k prioritám Ozbrojených síl Slovenskej republiky“ povedal brigádny generál SVOBODA.
Úlohou vojakov v operácii UNFICYP je pravidelným hliadkovaním v nárazníkovej zóne zamedziť možnému narušeniu mieru, násilnostiam a konfliktom. Tiež sa podieľajú na plnení operačných úloh pre zabezpečenie civilných projektov realizovaných v sektore zodpovednosti. V júni roku 2010 určil náčelník GŠ OS SR generál Ľubomír BULÍK zodpovednosť za personálne zabezpečenie tejto operácie veliteľovi vzdušných síl generálmajorovi Martinovi BABIAKOVI.

Každá rozlúčka prináša aj slzy smútku a dojatia. A tak tomu nebolo ani dnes. Veď odchádzajú mladí ľudia, ktorí budú odlúčení od svojich najbližších vyše roka. Avšak aj takáto je práca profesionálneho vojaka.

„Prajem Vám veľa síl pri prekonávaní neočakávaných situácií na to, aby ste splnili bezo zvyšku svoje poslanie, na ktoré ste sa dlhodobo pripravovali. Buďte dobrými reprezentantmi Slovenska, Ozbrojených a Vzdušných síl Slovenskej republiky. Pamätajte, že ste dobrovoľne vstúpili do tejto neľahkej služby spojenej s mnohými rizikami. Menom svojím, menom veliteľa vzdušných síl, ako aj Vašich kolegov Vám prajem pevné zdravie, odhodlanosť a veľa síl a šťastný návrat späť.“ Týmito slovami sa brigádny generál SVOBODA rozlúčil s nastúpenou jednotkou.

„Príslušníci slovenského kontingentu sa stali na Cypre dobrým pojmom a preto všetci, ktorí tu pred Vami hrdo stojíme s modrými baretami veríme, že po absolvovaní náročného výcviku sme nič nepodcenili a zodpovedne sme sa pripravili na plnenie úloh“ povedal vo svojom príhovore veliteľ odchádzajúcej jednotky pplk. Jozef PAŇKO. Odnesením štátnej zástavy bol slávnostný nástup ukončený. Rotujúca jednotka sa po rozlúčke s rodinnými príslušníkmi a kamarátmi presunula do priestorov pre odbavenie na odlet.

Dnešná slávnostná rozlúčka bola veľmi emotívna, nakoľko sa po prvýkrát konala spolu s odletom do miesta pôsobenia.

http://www.vvzs.mil.sk/4086/fotogaleria.php?album=665




Autor: npor. Marcela Vrábelová, TASR - Dušan Hein , Foto: zk Sliač - Dátum: 22.09.2011
Čítanosť: 10975
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share