Preskocit navigáciu

Lietadlo "OPEN SKY" v Kuchyni


Lietadlo

Včera, v popoludňajších hodinách, pristálo na pôde Dopravného krídla v Kuchyni lietadlo typu An-30B ozbrojených síl Ukrajiny, ktorého cieľom v najbližších dňoch (10. – 14. 10. 2011) bude zabezpečenie vykonania pozorovacích letov nad územím SR podľa Zmluvy o otvorenom nebi (Open Sky).
Garantom dodržiavania odzbrojovacích zmlúv a plnenia záväzkov zmluvy o otvorenom nebi je Slovenské verifikačné centrum, ktoré je súčasťou Ministerstva obrany SR. Predmetom tejto zmluvy je inšpekčnými letmi uľahčiť dodržiavanie existujúcich dohôd o kontrole zbrojenia, rozšíriť možnosti predchádzania konfliktov a urovnávanie kríz v rámci OBSE a spoluprácu v Európe.
Jednou z úloh, ktorá vyplýva z plnenia záväzkov podľa Zmluvy o otvorenom nebi, je, že každý zúčastnený štát je povinný deklarovať tzv. letisko otvoreného neba - letisko, z ktorého sa môžu vykonávať pozorovacie lety. Od roku 2008 je za „OPEN SKY" letisko určené letisko Dopravného krídla v Kuchyni, ktoré taktiež poskytuje materiálnu a technickú podporu, ako aj zabezpečenie aktuálnej predpovede počasia prostredníctvom meteorologickej služby.



Autor: npor. Zuzana Mitríková , Foto: kpt. Rudolf Chocholáček - Dátum: 11.10.2011
Čítanosť: 10128
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share