Preskocit navigáciu

Suchá príprava na mokré trápenie


Suchá príprava na mokré trápenie

Efektívne a včas zasiahnuť v prospech civilného obyvateľstva pri živelnej pohrome, je cieľom samostatného štábneho nácviku veliteľstva Síl výcviku a podpory. Počas dvojdňového nácviku sa, v dňoch 18. a 19. októbra, na základe námetovej situácie - vybreženie vodných tokov na strednom Slovensku, preverujú postupy a plány nasadenia síl a personálu útvarov a zariadení SVaP.

Situácia simulujúca takmer každoročné trápenia civilného obyvateľstva, dôkladne preverí postupy nasadenia síl a prostriedkov na priame odstraňovanie následkov nespútaného vodného živlu, ako aj všestranné logistické zabezpečenie všetkých nasadených síl OS SR. Nedielnou súčasťou bolo aj naplánovanie presunu poľnej nemocnice ROLE 2E z jej miesta dislokácie v Liptovskom Mikuláši do miesta nasadenia podľa požiadaviek úradu hlavného lekára.

Úloha stanovená v cvičnom rozkaze NGŠ OS SR je pre SVaP sťažená tým že nenasadzujú len priamo personál a technikou na pomoc na zasiahnutom území, ale zároveň dostali do zodpovednosti svoju primárnu úlohu, logisticky zabezpečiť celú operáciu na záchranu civilného obyvateľstva a odstránenie následkov živelnej pohromy.

Vyvrcholením série samostatných štábnych nácvikov bude Komplexný štábny nácvik ktorý Sily výcviku a podpory očakáva v mesiaci november a ktorý dôkladne preverí pripravenosť ako cvičiacich štábov na operačnej úrovni, tak aj štáby podriadených jednotiek a zariadení a ich pripravenosť plniť úlohy spojené s riešením domáceho krízového manažmentu.


Suchá príprava na mokré trápenie1Suchá príprava na mokré trápenie1Suchá príprava na mokré trápenie1Suchá príprava na mokré trápenie1Suchá príprava na mokré trápenie2Suchá príprava na mokré trápenie2Suchá príprava na mokré trápenie2

Autor: mjr. Štefan Zemanovič , Foto: kpt. Ján Brezula - Dátum: 19.10.2011
Čítanosť: 13738
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share