Preskocit navigáciu

Vojaci pomáhajú obyvateľom SR


Vojaci pomáhajú obyvateľom SR

Strach o strechu nad hlavou, stúpajúca voda, praskajúci terén a každú chvíľu hroziaci zosuv bahnitej pôdy. Takéto nepríjemné scenáre píše život. Vtedy sa každý snaží pomôcť v rámci svojich možnosti. Na pomoc obyvateľom po zásahu prírodného živlu prichádzajú v každej situácii profesionálni vojaci OS SR.

A tak tomu bolo aj pred rokom v oblasti Krupina, kde vzdušné sily vyčlenením vojenského personálu zo Zvolena a Sliača pomáhali zachraňovať doslova strechy nad hlavou obyvateľom Krupiny. Od skorých ranných hodín vyše 40 vojakov v striedavých intervalov vykonávali čistiace a výkopové práce v blízkosti postihnutých obytných domov ako prípravu na položenie drenážnych potrubí a zvodov s cieľom zabrániť ďalšiemu prieniku vody do premočeného svahu a zviesť ju do riečky Krupinica.

Do postihnutej oblasti vykonal dnes pracovný výjazd minister obrany SR Ľubomír Galko. V sprievode veliteľa brigády, velenia, riadenia a prieskumu vo Zvolene plukovníka gšt. Juraja Grivnu a veliteľa vtedy nasadenej jednotky npor. Stanislava Vaníka si prezreli postihnutú oblasť.

Pomoc obyvateľstvu SR v rámci národného krízového manažmentu patrí medzi hlavné úlohy ozbrojených síl SR.

Pomoc civilným zložkám pri zmierňovaní alebo likvidácii následkov živelných pohrôm a katastrof vyplýva ozbrojeným silám SR z ústavy a príslušných zákonov.


KrupinaKrupina

Autor: vvzs , Foto: Pavol Vitko - Dátum: 27.10.2011
Čítanosť: 9985
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share