Preskocit navigáciu

Padačkári - majstri vo svojom remesle


Padačkári - majstri vo svojom remesle

V padákovej, výsadkovej a záchrannej službe je udelenie triednosti významným míľnikom v odbornom živote padákového odborníka letectva. A tak tomu bolo v dňoch 25. až 27. októbra 2011, keď sa v priestoroch vrtuľníkového krídla Prešov konali triedne skúšky padákových odborníkov letectva „Inštruktor“ a „Majster“. Na tomto preskúšaní sa zúčastnili vojenskí padačkári zo Sliača.

Súčasťou skúšok bolo písomné a praktické preskúšanie zo znalostí a konštrukcie padákovej a záchrannej techniky, riadenia zoskokov a všetkého, čo patrí do samotnej organizácie zoskokov. Prakticky boli preskúšaní najmä z organizácie a samotného vykonávania zoskokov padákom. Všetci túto skúšku vo svojom odbornom živote zvládli na výbornú.

Získaním triednosti „Inštruktor“ preberá padákový odborník na seba vysokú zodpovednosť za životy ostatných, pretože do jeho spôsobilosti sa pridala hlavná spôsobilosť a tou je samostatné riadenie zoskokov. Táto spôsobilosť zahŕňa v sebe celý súbor činností, od technického zabezpečenia, vykonanie dohovoru s pilotmi, kontroly padákov, kontroly ustrojenia do padákov až po samotné vykonanie zoskokov, kde celá zodpovednosť je len a len na riadiacom zoskokov.

Udelenie triednosti „Majster“ predstavuje zvýšenie odbornej kvalifikácie, kde padákový odborník letectva dokonale ovláda nie len padákovú a záchrannú techniku, ale získal celkový odborný prehľad v padákovej oblasti vo vzdušných silách, čím sa stali jednými z najskúsenejších padákových odborníkov letectva vzdušných síl SR.

http://www.vvzs.mil.sk/4086/fotogaleria.php?album=710

 



Autor: npráp. Roman Veselý , Foto: čat. Jozef Ščerbák - Dátum: 31.10.2011
Čítanosť: 8889
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share