Preskocit navigáciu

Na Záhorí je dobojované


Na Záhorí je dobojované

„A je to tu“. Tak s týmito slovami sa dnes, v skorých ranných hodinách, na Záhorí budili strelci 2. protilietadlovej batérie IGLA z protilietadlovej raketovej brigády Nitra. Deň, v ktorom bude preverená pripravenosť na reálne bojové použitie práve nastal. Čas sa neúprosne kráti a napätie by sa dalo nožom krájať. Všetci, nielen strieľajúci, ale aj tí „doma v Nitre“ s napätím očakávajú ako dopadne dnešný deň.

Bojové streľby sú vyvrcholením dvojtýždenného udržiavacieho výcviku, ktorý prebiehal na posádkovom cvičisku Kolíňanský vrch a kontroly zladenosti, kde boli strelci a bezpečnostní dôstojníci preverení z teoretických vedomostí a praktických zručností odbornej prípravy.

Píše sa dátum 8. november roku 2011, čas 06:25 hod., miesto Záhorie – Vojenský technický a skúšobný ústav. Všetko je pripravené. Nádherné počasie je predzvesťou podania výborných výsledkov. Riadiaci strelieb dáva pokyn na začatie strelieb. Štartuje obrnený transportér OT-90 s prvým strelcom rtn. Adriánom Klinčokom, na ktorého pleciach okrem strely S-2M bude aj „ťažké bremeno“ prvého. Práve na ňom bude záležať, či prvá vystrelená raketa zasiahne svoj cieľ a úspešne odštartujú bojové streľby. Úloha znie jasne: „počas krátkej zastávky zostreliť vrtuľník vo vise“. Od vydania povelu k paľbe má strelec necelých 15 sekúnd na vystrelenie rakety a zasiahnutie svetlice, ktorá imituje vrtuľník.

Prvá raketa odpálená. Úspešne zasiahla cieľ a zničila ho. Prvý strelec bol zhodou okolností aj najrýchlejší, úlohu „zvládol“ za 3,7 sekundy. Nie menej úspešní boli aj ďalší strelci. Celkovo 26 profesionálnych vojakov (z toho 2 ženy) vystrelilo 30 rakiet S-2M a splnilo úlohy vysoko profesionálne – so záverečným hodnotením – výborne.

"Som veľmi rád, že príslušníci plbat IGLA potvrdili svoju profesionalitu a vysokú úroveň pripravenosti na plnenie úloh napriek obmedzeným zdrojom na výcvik. Chcem oceniť prístup všetkých príslušníkov, ktorí absolvovali výcvik a bojové streľby. Kvalitným splnením bojových strelieb príslušníci 1. a 2. plbat IGLA pokračujú v tradícii výborných výsledkov bojových strelieb, ktoré v podmienkach VzS OS SR boli hodnotené vždy len výborne. Obzvlášť chcem vyzdvihnúť siedmych PrV, ktorí absolvovali svoje prvé bojové streľby z toho šesť PrV s výborným hodnotením. Svedčí to nie len o kvalite organizovaného sústredeného výcviku v podmienkach útvarovej učebno-výcvikovej základne a výcviku na posádkovom cvičisku, ale aj o profesionálnom prístupe a hrdosti na vojenskú odbornosť." povedal  na záver strelieb veliteľ protilietadlovej raketovej brigády plukovník Vladimír Kováč. 

http://www.vvzs.mil.sk/4086/fotogaleria.php?album=721

 



Autor: rtn. Jozef Járek , Foto: Miroslav Gyűrösi, Andrej Jerguš - Dátum: 08.11.2011
Čítanosť: 11676
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share