Preskocit navigáciu

Letecké streľby na Záhorí - AKTUALIZOVANÉ


Letecké streľby na Záhorí - AKTUALIZOVANÉ

Je streda 9. novembra 2011. Nad severným horizontom strelnice na Záhorí sa objavujú dve malé bodky. Za malú chvíľu sa už dajú rozoznať črty lietadiel. Dve smerovky, dva motory a podvesené kontajnery zbraňových systémov.

Všetkým je jasné, že to sa blíži dvojica MiG-ov 29 zmiešaného krídla Sliač pripravená splniť svoju dnešnú úlohu - ostré streľby na pozemné ciele neriadenými raketami a kanónovou výzbrojou. Piloti nadväzujú spojenie s riadiacou vežou na strelnici vo VVP Záhorie, začínajú prudko stúpať a zaraďujú sa do streleckého okruhu. Stručné hlásenia od pilotov a jasné pokyny z riadiacej veže. Prvá seč je vykonaná na zapnutie zbraňového systému a potom sa už ozývajú prvé výbuchy neriadených rakiet S-8. Lietadlá zahajujú údery na pozemné ciele palubným kanónom a hluk nad strelnicou sa znásobí. Posledná seč, piloti hlásia vypnutie zbraňového systému a po rozlúčke s priestorom leteckej strelnice miznú v diaľke. Po 20 minútach letu sa objavujú nad domovským letiskom Sliač. Tu ich už čakajú technici bojovej letky pripravení znovu vyzbrojiť lietadlá MiG-29 a úspešne splniť ďalšie úlohy dňa.

Počas strelieb piloti MiG-29 vystrelili na pozemné ciele 48 neriadených protizemných rakiet S-8 a 42 nábojov do kanónu GŠ 301. Streľby boli hodnotené na výbornú.

Druhý deň ostrých leteckých strelieb pilotom bojovej letky počasie na letisku Sliač a v priestore strelnice VVP Záhorie neprialo. Z dôvodu nepriaznivých poveternostných podmienok, hustej hmly, boli streľby na pozemné ciele dňa 10. novembra 2011 zrušené.

Bojová letka zmiešaného krídla Sliač plní úlohy útoku na pozemné ciele niekoľkokrát za rok. Napriek tomu jej primárnou úlohou je ochrana vzdušného priestoru v rámci NATINADS a Air to Air mission.

http://www.vvzs.mil.sk/4086/fotogaleria.php?album=728

 


Letecké streľby na Záhorí v plnom prúdeLetecké streľby na Záhorí v plnom prúdeLetecké streľby na Záhorí v plnom prúdeLetecké streľby na Záhorí v plnom prúdeLetecké streľby na Záhorí v plnom prúdeLetecké streľby na Záhorí v plnom prúdeLetecké streľby na Záhorí v plnom prúdeLetecké streľby na Záhorí v plnom prúdeLetecké streľby na Záhorí v plnom prúdeLetecké streľby na Záhorí v plnom prúde

Autor: pplk. Marián Bukovský , Foto: Ivan Kelement - MO SR, kpt. Peter Michnica - KaNGŠ, kpt. Rudolf Chocholáček, npor. Mário Malatinec, O. Maliniak - Dátum: 09.11.2011
Čítanosť: 14900
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share