Preskocit navigáciu

Kolíňanský vrch pod ochranným štítom


Kolíňanský vrch pod ochranným štítom

Nedotknuteľnosť vzdušného priestoru nad Nitrou mali v týchto dňoch pod drobnohľadom príslušníci 2. protilietadlovej raketovej skupiny 2K12 KUB protilietadlovej raketovej brigády Nitra. Celkovo 70 profesionálnych vojakov plnilo úlohy taktického cvičenia pod velením zástupcu veliteľa skupiny majora Róberta Mikloša.

Ráno, dňa 9. novembra 2011 sa jednotky presunuli do vojenského výcvikového priestoru Kolíňanský vrch, kde zaujali priestor sústredenia. Počas 48 hodín boli preverené úlohy velenia, logistiky až po zdravotnícke zabezpečenie.

Cvičenie začalo prijatím operačného rozkazu, na ktorý museli velitelia promptne reagovať spracovaním potrebnej dokumentácie a vydaním rozkazov. Chyby sa nepripúšťali. Každé zaváhanie či zlé rozhodnutie veliteľov mohlo mať za následok nesplnenie úlohy. Po zaujatí hlavného palebného postavenia a zamaskovania techniky, pristúpili k plneniu jednej z najdôležitejších úloh a to vykonaniu Zápočtových školských strelieb. Nemenej dôležitá bola ochrana a obrana proti nepriateľovi, ktorú dopĺňali budovaním výbušných a nevýbušných zátarás a prekážok. Hovorí sa, že nepriateľ nikdy nespí a preto počas noci netreba nechať nič na náhodu. Teplota v noci klesla blízko k nule a spolu s tmou tvorili ďalšieho nepriateľa s ktorým sa bolo treba popasovať. V týchto nepriaznivých podmienkach prekonávali jednotky nástrahy radiačnej hrozby a odrážali útoky diverzných skupín. Počas presunov bola precvičená činnosť rekognoskačnej skupiny, dlhé a krátke zastávky a odstraňovanie porúch techniky.

Cvičenie bolo ukončené dňa 11. novembra 2011 presunom jednotky späť k útvaru. Príslušníci 2. protilietadlovej raketovej skupiny preukázali požadované odborné a praktické zručnosti, čím potvrdili spôsobilosť plnenia ich poslania. Na záver zástupca veliteľa skupiny major Róbert Mikloš poďakoval profesionálnym vojakom za obetavý prístup pri plnení úloh a nasadenie s akým jednotlivci pristupovali k taktickému cvičeniu.

http://www.vvzs.mil.sk/4086/fotogaleria.php?album=732

 



Autor: rtn. Jozef Járek , Foto: kpt. Peter Čief - Dátum: 11.11.2011
Čítanosť: 11195
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share