Preskocit navigáciu

Na poliach flámskych kvitnú červené maky ...


Na poliach flámskych kvitnú červené maky ...

11. novembra 1918 o 11. hodine a 11. minúte zaznela posledná salva pri podpise prímeria v Compiègne vo Francúzsku, ktorým sa skončila prvá svetová vojna. Hrôzy a útrapy tejto vojny zostali tak hlboko vryté do vedomia jej účastníkov, že bezprostredne na to ako vojna skončila, bol 11. november vyhlásený za Deň vojnových veteránov, známy aj ako Deň červených makov.

Prvopočiatky tohto symbolu nájdeme v básni „In Flanders Fields“ od kanadského vojenského lekára podplukovníka Johna McCrae. Zložil ju v máji 1915, keď sa v oblasti západného Flámska zúčastnil na druhej veľkej krvavej bitke o belgické mestečko Ypres. Jeden z očitých svedkov bojov opísal, že toho rána, keď vial jemný východný vietor, sa červené (divé) maky medzi hrobmi akoby vlnili. Báseň sa neskôr dostala do rúk americkej členky asociácie Mladí kresťania Moiny Michaelovej a inšpirovala ju k myšlienke učiniť z kvetu červeného maku poetický symbol obetí tohto dovtedy najväčšieho celosvetového vojnového konfliktu.

Tento pamätný deň si uctili vojaci z protilietadlovej raketovej brigády v Nitre v spolupráci s členmi Klubu zväzu vojakov Slovenskej republiky Nitra – Zobor pietnou spomienkou na takmer storočnom vojenskom cintoríne v Nitre, kde vedľa seba ležia vojaci rôznych národností a vierovyznaní, ktorí bojovali spolu aj proti sebe v prvej svetovej vojne. Spomienkový akt celebroval vojenský duchovný por. Mgr. Jozef MICHŇÁK.

http://www.vvzs.mil.sk/4086/fotogaleria.php?album=734




Autor: kpt. Martin Repka , Foto: kpt. Martin Repka - Dátum: 11.11.2011
Čítanosť: 12504
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share