Preskocit navigáciu

Pripomenutie si novembra 1989 ako kroku k slobode a demokracii v novodobých dejinách SR


Pripomenutie si novembra 1989 ako kroku k slobode a demokracii v novodobých dejinách SR

Dejinné udalosti Slovákov sú popretkávané mnohými medzníkmi, o ktoré sa opierajú štátne sviatky a pamätné dni Slovenskej republiky. Udalosti novembra 1989 a štátny sviatok Dňa boja za slobodu a demokraciu sú však oproti tým ostatným, ktoré sú späté s významnými zmenami v prospech národa, výnimočné svojím pomenovaním - nežná revolúcia.

Spomedzi všetkých ostatných sa vyníma skutočnosť, že „prevrat“, ktorý zosobňoval pád totalitného komunistického režimu, bol v roku 1989 pokojný. Táto zmena bola bez vážnejších hospodárskych kolapsov či vysokých strát na životoch a významne zviditeľnila po celom svete Československo ako kultivovanú spoločnosť s uvedomelými občanmi a schopnou totalitnou vládou.

Slovenské profesionálne ozbrojené sily sú z veľkej časti tvorené kategóriou profesionálnych vojakov, ktorí si zmenu totalitného systému na demokratický pamätajú zo svojich študentských čias. Aj preto je nevyhnutné si neustále pripomínať udalosti, ktoré vniesli do novodobých dejín Slovenskej republiky a bežného života jej občanov slobodu vo všetkých jej podobách.

Ako uviedol rokaz prezidenta SR vyhlásený počas slávnostného zhromaždenia Veliteľstva vzdušných síl Zvolen pri príležitosti Dňa boja za slobodu a demokraciu, „17. novembra si pripomíname jednu z najvýznamnejších udalostí moderných slovenských dejín ... Novembrové udalosti znamenali po dlhých desaťročiach obnovenie ľudských a občianskych práv, priniesli slobodu slova, ako aj právo a zodpovednosť občanov slobodne rozhodovať o svojej budúcnosti. Znamenali zároveň vykročenie k demokracii a k prvým slobodným voľbám, ktoré sa stali mobilizujúcim prvkom spoločnosti založenej na princípoch demokracie, slobody a právneho štátu“.

Slovenská republika od svojho vzniku vyvinula maximálne úsilie pri budovaní svojich vnútorných a zahraničnopolitických štruktúr. Za pomerne krátky čas dokázala splniť náročné kritériá strategického cieľa našej zahraničnej politiky a stala sa členom Európskej únie a Severoatlantickej aliancie. 17. november 1989 je deň, ktorý nám bude navždy pripomínať, že na zápas s totalitnou mocou a na porušovanie ľudských práv nesmieme nikdy zabudnúť.

Na uvedené myšlienky nadviazal v príhovore k profesionálnym vojakom a zamestnancom veliteľ Vzdušných síl OS SR generálmajor Martin Babiak. Pripojil sa k blahoželaniu prezidenta SR a vo svojom prejave poukázal najmä na prepojenie aspektov slobody v rámci reálneho života v podmienkach slovenských ozbrojených síl.


17.11.17.11.

Autor: mjr. Zdenko Baranec , Foto: vvzs - Dátum: 16.11.2011
Čítanosť: 11329
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share