Preskocit navigáciu

Traja stíhači sa katapultovali


Traja stíhači sa katapultovali
Z doposiaľ nezistených príčin došlo dňa 24. novembra 2011 v neskorých poobedňajších hodinách k vzájomnej kolízii dvojice lietadiel MiG-29, ktoré v spomínanej dobe vykonávali cvičný let. K incidentu došlo neďaleko mesta Prešov.

Podľa očitých svedkov lietadlá spadli na zem smerom k Slanským vrchom do neobývanej oblasti. Očití svedkovia taktiež potvrdili, že videli tri záchranné padáky klesajúce k zemi v katastri obce Nemcovce, pričom ďalší svedkovia potvrdili pristátie padákov severne od spomínanej obce.

Našťastie išlo o nainscenovaný scenár nácviku pozemnej pátracej a záchrannej skupiny (PPZS) vrtuľníkového krídla Prešov. Skupina PPZS vykonala po aktivácii nástup po ktorom nasledoval okamžitý presun prešovských letcov spolu s technikou do určeného priestoru pátrania po pilotoch MiG-29.

Po príchode PPZS na miesto určenia sa sprevádzkovalo stanovisko taktického mobilného rádiokomunikačného systému (TMRS), ktoré je prioritne určené pre vybudovanie komunikačného centra v poľných podmienkach a okamžite sa začalo pátranie po hľadaných osobách. Tma, ktorá sa rozliehala v členitom teréne Slanských vrchov zhoršovala pátračom ich činnosť a neprispeli k tomu ani zhoršené poveternostné podmienky, nakoľko po celú dobu hľadania bola v priestore hustá hmla. Za necelé dve hodiny sa pátračom z prešovského krídla podarilo nájsť troch pilotov, pričom zdravotný stav jedného z nich si vyžadoval okamžitý transport do nemocnice.

Skupina PPZS je na vrtuľníkovom krídle Prešov v pohotovosti 365 dní v roku a je určená na samostatnú činnosť, upriamenú na pátranie a záchranu posádky a cestujúcich lietadla, ktoré sa ocitlo v stave núdze a na zabezpečenie miesta leteckej udalosti, pričom spolupracuje so zmenou leteckej pátracej záchrannej služby v prípade jej použitia a s inými subjektmi zúčastňujúcimi sa pátracej a záchrannej akcie.


Nácvikom PPZS v zimných podmienkach si príslušníci Vrtuľníkového krídla generálplukovníka Jána Ambruša v Prešove preverili svoje schopnosti a potvrdili pripravenosť zasiahnuť aj naostro, čo pevne veríme nebude nutné.


foto1foto1foto1foto1foto2foto2foto2

Autor: npor. Ján Dobál , Foto: npor. Ján Dobál - Dátum: 25.11.2011
Čítanosť: 10597
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share