Preskocit navigáciu

Spomienka na letecké eso II. svetovej vojny


Spomienka na letecké eso II. svetovej vojny

Pojem osobnosť je chápaný rôzne. Pre niekoho je to každý jedinec už od narodenia, pre iného zase neobyčajný človek, človek, ktorý sa niečím vyznamenal. Výnimočný v srdciach Slovákov ostane navždy Otto Smik, jeden z najúspešnejších pilotov II. svetovej vojny. Je neuveriteľné, čo dokázal vo svojich 22 rokoch aj napriek zložitému obdobiu v ktorom žil.

Slávnostným nástupom si príslušníci zmiešaného krídla Sliač spolu s pozvanými hosťami v posledný novembrový piatok zaspomínali na tohto neobyčajného človeka. Pozvanie na toto spomienkové podujatie prijal aj zástupca veľvyslankyne Spojeného kráľovstva Martin Kay, ktorý spolu s veliteľom vzdušných síl generálmarojom Martinom Babiakom a veliteľom zmiešaného krídla Sliač plukovníkom Vladimírom Lisým zavŕšili slávnostný akt položením venca k buste generálmajora Otta Smika, DFC a vzdali tak hold tomuto vojnovému hrdinovi.

Smik sa stal jedným z približne 250 Slovákov, ktorí po roku 1939 vstúpili do služieb RAF, aby bojoval aj za slobodu na Slovensku. V priebehu svojej vojenskej kariéry zostrelil Otto Smik jedenásť lietadiel a tri bezpilotné strely V-1 a taktiež množstvo pozemných cieľov. Za svoje mimoriadne úspechy bol ocenený mnohými vyznamenaniami. Najznámejším z nich je zaslúžilý letecký kríž – DFC (Distinguished Flying Cross), ktorý mu udelilo britské velenie. V roku 1994 bol Otto Smik povýšený do hodnosti generálmajora vzdušných síl Slovenskej republiky in memoriam.

Táto osobnosť, letecké eso zostane pre nás Slovákov navždy symbolom hrdosti, odvahy a lásky k vlasti. Je dôležité ctiť si históriu a nasledovať veľké vzory.

http://www.vvzs.mil.sk/4086/fotogaleria.php?album=745

 



Autor: zk , Foto: zk - Dátum: 25.11.2011
Čítanosť: 11440
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share