Preskocit navigáciu

Nový veliteľ kandahárskej základne navštívil SLOVCON


Nový veliteľ kandahárskej základne navštívil SLOVCON

O aktuálne úlohy a budúci vývoj slovenského príspevku do operácie ISAF sa počas svojej návštevy slovenského tábora 22. novembra 2011 v Kandaháre zaujímal nový veliteľ leteckej základne Kandahár (KAF) americký brigádny generál Scott L. Dennis.

Počas svojej prvej návštevy v slovenskom tábore sa generál stretol s veliteľom slovenského kontingentu v operácii ISAF podplukovníkom Štefanom Acsaiom, ktorý prezentoval doterajšie pôsobenie slovenských vojakov na základni KAF. Generál Dennis už v úvode svojej návštevy uviedol, že od svojho predchodcu dostal na Slovákov tie najlepšie referencie. Pri rozhovore s veliteľom nášho kontingentu sa zaujímal o podmienky služby príslušníkov Strážnej jednotky na vstupe ECP-5 do základne.

V rozhovore sa dotkli aj témy ďalšieho pôsobenia multifunkčnej ženijnej roty, ktorá je zodpovedná za budovanie bezpečnostných prvkov na základni. „ Počul som o vašich ženistoch, že dokážu vybudovať úplne všetko,“ povedal generál Dennis počas rozhovoru s veliteľom Acsaiom. Podľa veliteľa základne je tu stále veľa úloh a projektov, ktoré budú realizovať Slováci z nasledujúcej rotácie. Veliteľ slovenského kontingentu podplukovník Štefan Acsai ubezpečil veliteľa základne KAF, že na decembrovú rotáciu slovenských vojakov, ktorí pricestujú do Kandaháru o niekoľko dní, sa bude môcť spoľahnúť. „Ich zručnosť a profesionalita je zárukou toho, že všetky im zverené projekty budú kvalitne a včas realizované presne podľa vašich požiadaviek,“ dodal Acsai.

Po úvodnej prezentácii si veliteľ základne Kandahar Airfield prezrel ubytovací priestor multifunkčnej ženijnej roty, veliteľstva a NSE SLOVCON. Zvlášť ho zaujali spoločenské priestory SLOVAK HOUSE, kde príslušníci slovenského kontingentu spoločne trávia voľný čas športovými a kultúrnymi aktivitami. Na záver návštevy odovzdal podplukovník Acsai generálovi knihu Vojenské misie a veliteľ multifunkčnej ženijnej roty drevený štít s insígniami roty.

Aj v posledných dňoch júnovej rotácie sú príslušníci slovenského kontingentu stopercentne vyťažení. Okrem prípravy na striedanie ich zamestnáva dážď, ktorý neustále hrozí záplavami na základni v Kandaháre. Oprava podmytého a zvaleného oplotenia bola v ostatných týždňoch úlohou práve našich ženistov, ktorí popri odmínovaní zabezpečili znovuvybudovanie bezpečnostných bariér okolo základne. Svoje organizačné schopnosti počas záplav prejavili aj príslušníci Strážnej jednotky KAF, za čo ich odmenil ešte predchádzajúci veliteľ základne brigádny generál Kendall.


Nový veliteľ kandahárskej základne navštívil SLOVCONNový veliteľ kandahárskej základne navštívil SLOVCONNový veliteľ kandahárskej základne navštívil SLOVCONNový veliteľ kandahárskej základne navštívil SLOVCONNový veliteľ kandahárskej základne navštívil SLOVCONNový veliteľ kandahárskej základne navštívil SLOVCONNový veliteľ kandahárskej základne navštívil SLOVCONNový veliteľ kandahárskej základne navštívil SLOVCONNový veliteľ kandahárskej základne navštívil SLOVCON

Autor: mjr. Milan VANGA - zástupca veliteľa SLOVCON ISAF , Foto: autor - Dátum: 04.12.2011
Čítanosť: 15308
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share