Preskocit navigáciu

Vojak z Nitry pomohol pri dopravnej nehode


Vojak z Nitry pomohol pri dopravnej nehode

Médiá včera informovali o vážnej dopravnej nehode, ktorá sa stala v nedeľu 18.12.2011 krátko pred dvadsiatou hodinou medzi obcami Podhorany a Lefantovce v nitrianskom okrese. Sotva 25 ročný vodič, pravdepodobne neprispôsobil rýchlosť jazdy svojim schopnostiam, prešiel s vozidlom Opel Astra do protismeru, kde sa už nevyhol čelnej zrážke s protiidúcim VW Passat. Pri nehode sa zranilo 7 osôb, z toho dve osoby ťažko.

Náraz odhodil vozidlá mimo cestu a úlomky, ktoré zostali po zrážke na vozovke poškodili aj okoloidúce Mitsubishi Galant patriace príslušníkovi VÚ 4405 Nitra čatárovi Martinovi Danákovi. „Prvé minúty boli dosť hrozné, zranení kričali, zakliesnení vodiči krvácali“, opisuje prvé momenty nehody profesionálny vojak, ktorý sa už raz ocitol v podobnej situácii, kedy poskytoval pomoc pri odstraňovaní následkov dopravnej nehody.

Aj tento krát sa čatár Danák snažil pohotovo pomôcť účastníkom nehody a až do príchodu rýchlej zdravotníckej pomoci poskytol psychickú podporu jednému z vodičov uväznenému v zdemolovanom aute. „Nič sa nedalo robiť, vodič si necítil nohy a bolo nutné počkať do príchodu hasičov, bez ktorých pomoci a techniky nebolo možné zraneného vyprostiť. Rozprával som sa s ním, lebo sa bál, že upadne do bezvedomia“ dodáva čatár Danák, ktorý svojím rozvážnym konaním takto zúročil vedomosti zo zdravotníckej prípravy získané pri náročnom výcviku základných bojových zručností.

Slovenský červený kríž uvádza, že takmer každý piaty zranený pri dopravnej nehode zomiera preto, že mu nebola včas poskytnutá účinná pomoc. Najčastejšie je to zadusenie, vykrvácanie alebo šok. K záchrane života stačí často vykonať jednoduchý úkon alebo opatrenie, ktoré môže zvládnuť aj laik bez akýchkoľvek zdravotníckych pomôcok a odborného vzdelania. V 90 % prípadoch všetkých úmrtí na našich cestách je prítomný svedok, ktorý by mohol poskytnúť prvú pomoc a preto je veľmi dôležité nebyť ľahostajný a zastaviť. Čatár Danák na záver skromne podotýka: „Takúto pomoc považujem za prirodzenú povinnosť účastníka či svedka dopravnej nehody.“


Vojak z Nitry pomohol pri dopravnej nehodeVojak z Nitry pomohol pri dopravnej nehode

Autor: plrb , Foto: plrb, internet - Dátum: 20.12.2011
Čítanosť: 12726
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share