Preskocit navigáciu

Vzdušné sily ani počas sviatočných dní neoddychujú


Vzdušné sily ani počas sviatočných dní neoddychujú

Ani počas tohtoročných vianočných a novoročných sviatkov príslušníci vzdušných síl nepoľavujú. Práve naopak, počas prebiehajúcich zimných sviatkov plnohodnotne 24 hodín denne zabezpečujú plnenie prioritných úloh ako je ochrana integrity a suverenity vzdušného priestoru Slovenskej republiky a zároveň vzdušného priestoru NATO v rámci NATINADS (NATO Integrated Air Defence System). Táto misia sa vykonáva silami a prostriedkami, ktoré sú lokalizované takmer po celom území našej republiky.

Aj tento rok počas sviatočných dní denne vykonávalo službu v stálych zmenách pre NATINADS vyše 250 profesionálnych vojakov vzdušných síl - pohotovostní stíhači, príslušníci letovodskej a meteorologickej služby, pozemný technický a zabezpečujúci personál na leteckej základni Sliač, profesionálni vojaci zmien pohotovostného systému na brigáde velenia, riadenia a prieskumu vo Zvolene. Neoddeliteľnou súčasťou tohto systému je aj personál obsluhujúci rádiolokačné a rádiotechnické prieskumné prostriedky, ktoré zabezpečujú nepretržitý prísun informácií o aktuálnej situácii vo vzdušnom priestore SR. Tok včasne a správne vyhodnotených informácii ďalej slúži pre nadriadený stupeň v nemeckom Uedeme, ktorý v prípade neštandardnej situácie vydáva pokyn na vzlet dvojice lietadiel MiG-29 z leteckej základne Sliač.

Okrem plnenia úloh v rámci systému NATINADS, vzdušné sily 24 hodín denne zabezpečujú vojenským vrtuľníkom Mi-17 aj leteckú, pátraciu a záchrannú službu. Táto služba sa využíva v prípade pomoci posádke a cestujúcim lietadla, ktoré sa ocitlo v núdzi, ale aj pri mimoriadnych a krízových udalostiach ako sú napríklad lesné požiare, povodne, či pátranie po nezvestných osobách.

Medzi ďalších profesionálnych vojakov vzdušných síl, ktorí nepretržite vykonávajú službu počas sviatkov v domovskom útvare patria aj vojenskí hasiči, zdravotníci, príslušníci dozornej a strážnej služby, vodiči a tiež profesionáli zabezpečujúci zimnú údržbu vojenských letísk.

Všetkým tým, ktorí budú aj počas novoročných sviatkov v práci želáme bezproblémový priebeh služby.

http://www.vvzs.mil.sk/4086/fotogaleria.php?album=768




Autor: vvzs , Foto: vvzs, MO SR - Dátum: 27.12.2011
Čítanosť: 11286
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share