Preskocit navigáciu

Príslušníci UNFICYP-u sú vždy pripravení zasiahnuť


Príslušníci UNFICYP-u sú vždy pripravení zasiahnuť

Z dôvodu zachovania integrity nárazníkovej zóny a zamedzenia opätovného vypuknutia konfliktu sú od slovenských vojakov pôsobiacich v rámci misie UNFICYP na Cypre požadované nielen odborné vedomosti a praktické zručnosti, ale aj fyzická zdatnosť a vycvičenosť, ktoré si musia neustále udržiavať formou náročnej prípravy a výcviku.

Začiatok nového roka preto privítali príslušníci Sektoru 4 v priestore nazývanom ako TRIGLAV pravidelnou špeciálnou prípravou, ktorá bola zameraná na precvičenie okamžitého nasadenia pohotovostných síl a prostriedkov zamedzujúcim násilnostiam a konfliktom v priestore zodpovednosti misie UNFICYP. Príslušníci Sektoru 4 si v rámci naplnenia rezolúcii spoločenstva ako súčasť pohotovostných jednotiek precvičili pod vedením funkcionárov zodpovedných za odborný výcvik kpt. Štefanom VARGOM, šbnrtm. Štefanom HUSÁROM a rtm. Máriom KLIŽANOM základné pokyny v rámci taktického postupu pri plnení úloh potláčania a kontroly rozvášneného davu civilného obyvateľstva.

Počas takýchto cvičení sa dôraz okrem rýchlosti nasadenia kladie aj na schopnosť zabezpečiť mier a udržať stabilitu s ukážkou použitia čo najmenšej sily. Zvládnutie neovládateľného davu „Crowd Control“, ktorý môže byť čiastočne ozbrojený si vyžaduje znalosť povelových techník v anglickom jazyku, na ktoré musia všetci príslušníci nasadenej medzinárodnej jednotky pri vzniku eskalácii napätia počas demonštrácií vedieť nielen okamžite, ale aj správne a adekvátne reagovať s bezchybným využitím dostupných podporných prostriedkov.


Na záver cvičenia, veliteľ Sektoru 4 pplk. Jozef PAŇKO vyjadril svoju spokojnosť a poďakoval všetkým zúčastneným za veľmi dobrú prípravu, zorganizovanie ako aj samotné prevedenie výcviku.


fotofotofotofotofoto1foto1foto1

Autor: npor. Zuzana Miženková , Foto: šbnrtm. Štefan Husár - Dátum: 16.01.2012
Čítanosť: 12538
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share