Preskocit navigáciu

Prešovskí letci opäť v akcii


Prešovskí letci opäť v akcii
Dňa 12. januára 2012 boli príslušníci vrtuľníkového krídla generálplukovníka Jána Ambruša opäť preskúšavaní z pripravenosti k reálnemu zásahu. Telefonátom o 09:55 bola aktivovaná letecká pátracia a záchranná služba (LPZS). O 10 minút neskôr už bol vrtuľník LPZS pripravený zachraňovať ľudské životy.
Osádka vrtuľníka Mi-17 bola vyrozumená o uvedení do stupňa pohotovosti číslo jeden za účelom vyhľadať katapultovaného pilota stíhacieho lietadla, v prípade nutnosti mu poskytnúť prvú pomoc a následne zabezpečiť jeho transport. Našťastie išlo o simulovaný scenár nácviku LPZS. Po vzlete vrtuľníka bola vyhľadávacím kompasom zachytená poloha hľadanej osoby v blízkosti obce Chmeľov.
O 10:45 sa nácvik opakoval, pričom tento krát vrtuľník LPZS vykonával pátranie v katastri obce Záhradné. Aj napriek vizuálnemu kontaktu s hľadanou osobou nebolo možné v priestore pristáť z dôvodu terénnych nerovností. Preto boli k zranenému pilotovi prostredníctvom lana spustení dvaja záchranári osádky, ktorí ho po prvotnom ošetrení uložili do záchranného vaku a pripravili na prelet v podvese na materskú základňu, kde ich už čakala sanitka.
LPZS sú vyčlenené sily a prostriedky vzdušných síl v stálej 24-hodinovej pohotovosti, určené na vzdušné pátranie a záchranu posádky a cestujúcich lietadla, ktoré sa ocitlo v stave núdze, ako aj na vykonávanie zásahu pri mimoriadnych udalostiach ako sú napríklad živelné pohromy, priemyselné alebo iné havárie. Poskytovanie pátracej a záchrannej služby je spolu s pohotovostným systémom najdôležitejšou úlohou, ktorú plnia vzdušné sily v čase mieru na území Slovenskej republiky.
Nácvikom LPZS bola potvrdená pripravenosť osádky a tiež profesionálny prístup prešovských letcov na vykonávanie ostrých zásahov, ktorých pevne veríme bude čo najmenej.

Prešovskí letci opäť v akciiPrešovskí letci opäť v akciiPrešovskí letci opäť v akciiPrešovskí letci opäť v akciiPrešovskí letci opäť v akciiPrešovskí letci opäť v akciiPrešovskí letci opäť v akciiPrešovskí letci opäť v akciiPrešovskí letci opäť v akciiPrešovskí letci opäť v akciiPrešovskí letci opäť v akcii

Autor: por. Bc. Daniel NEHILA , Foto: Jozef ŽIAK - Dátum: 13.01.2012
Čítanosť: 9165
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share