Preskocit navigáciu

Vzdušné sily vyhodnocovali plnenie minuloročných úloh


Vzdušné sily vyhodnocovali plnenie minuloročných úloh

„Priority a úlohy stanovené na výcvikový rok 2011 boli napriek obmedzeným finančným zdrojom vzdušnými silami splnené, v niektorých oblastiach prekročené zároveň pri zlepšení bezpečnosti letovej prevádzky“ - toto boli úvodné slová veliteľa vzdušných síl generálmajora Martina Babiaka počas vyhodnotenia plnenia úloh vzdušných síl vo výcvikovom roku 2011, ktoré odzneli 22. februára na veliteľskom zhromaždení vo Zvolene.

Pozvanie na toto zamestnanie prijal aj náčelník Generálneho štábu OS SR generálmajor Peter Vojtek, náčelník Štábu strategického plánovania a rozvoja spôsobilosti GŠ OS SR brigádny generál Ľubomír Svoboda, riaditeľka Úradu vojenského letectva plukovníčka Soňa Matunáková, hlavný inšpektor bezpečnosti letov plukovník Ján Salaj a taktiež hlavný poddôstojník OS SR štábny nadrotmajster Richard Fabricius.

V rámci programu zhromaždenia veliteľ vzdušných síl vyhodnotil plnenie hlavných úloh vzdušných síl podľa jednotlivých priorít a rozhodujúcich úloh stanovených na rok 2011. „V zmysle zákona a v kontinuite s našimi medzinárodnými záväzkami bola zabezpečená nepretržitá ochrana vzdušného priestoru v rámci integrovaného systému protivzdušnej obrany NATO (NATINADS) a úlohy spojené s prevádzkou leteckej pátracej a záchrannej služby. V rámci medzinárodného krízového manažmentu sme v minulom roku pripravili a vycvičili dve rotácie mierovej misie UNFICYP na Cypre. Zároveň príslušníci vzdušných síl participovali na operácii ISAF v Afganistane. V národnom krízovom manažmente sme vynaložili nemalé úsilie pri odstraňovaní následkov živelných pohrôm na celom území Slovenska. Najčastejšie boli použité sily a prostriedky vrtuľníkového krídla Prešov pri hasení rozsiahlych lesných požiarov“, uviedol.

Počas vyhodnotenia úloh odzneli aj nasledujúce fakty: v oblasti prezentácie na verejnosti sa vzdušné sily podieľali na organizácii SIAF 2011 na letisku SLIAČ, na ktorom bolo viac ako 55 000 návštevníkov, ďalej vystúpeniami na leteckých podujatiach v Českej republike, Francúzsku, Poľsku, Turecku, Rakúsku a Maďarsku. V roku 2011 vzdušné sily OS SR úspešne absolvovali certifikáciu poskytovateľa leteckých navigačných služieb pre civilné riadenie na letisku SLIAČ a tým získali jedinečnú spôsobilosť v rámci EÚ. V závere roka bola podpísaná dohoda medzi ČR a SR o vzájomnej obrane a využívaní vzdušného priestoru – CROSSBORDER.

„Všetkým Vám chcem poďakovať za plnenie úloh v roku 2011. Aj keď rok 2012 nebude jednoduchý, budem maximálne trvať na tom, aby sme úlohy, ktoré sme si naplánovali, splnili“ uviedol vo svojom príhovore náčelník generálneho štábu generálmajor Peter Vojtek. Taktiež vyzdvihol plnenie úloh v procese prípravy profesionálnych vojakov pre operáciu UNFICYP a v neposlednom rade vysoko ocenil pôsobenie síl a prostriedkov vzdušných síl pri riešení národných krízových situácii, ako bolo v minulom roku hasenie doposiaľ najväčšieho lesného požiaru v lokalite Vyšná Boca. Ako ďalej uviedol, tento rok čaká ozbrojené sily ďalšia veľká úloha v podobe pripravovanej novely zákona o štátnej službe profesionálnych vojakov OS SR, ktorá by mala priniesť predovšetkým stabilitu personálneho prostredia. „Ste tím odborníkov, ktorých motto vzdušných síl - PROFESIONALITA, TÍMOVÁ PRÁCA a LETECKÝ PATRIOTIZMUS v plnej miere vystihuje“, povedal na záver náčelník generálneho štábu.

Súčasťou programu veliteľského zhromaždenia boli aj prednášky z oblasti abonentného systému prevádzky lietadiel MiG-29, bezpečnosti letov a k pripravovanej novele zákona o štátnej službe profesionálnych vojakov OS SR. V rámci prednášok bol účastníkom zamestnania prostredníctvom videoprojekcie priblížený proces riešenia situácie pri strate spojenia (tzv. COMMLOSS) medzi civilným dopravným lietadlom a orgánmi riadenia letovej prevádzky, kde sú na pomoc takémuto lietadlu vyslané pohotovostné vojenské lietadlá vzdušných síl zaradené do NATINADS. Okrem iného v rámci prednášok odzneli aj skúsenosti profesionálnych vojakov z pôsobenia v operáciách UNFICYP a ISAF. Nechýbala ani praktická ukážka kontroly zbraní a munície.

Program veliteľského zhromaždenia ukončil veliteľ vzdušných síl nasledujúcimi slovami: „Ďakujem Vám za Vaše úsilie, ktoré ste vynaložili v minulom roku a do ďalšej práce Vám a Vašim podriadeným želám veľa elánu, entuziazmu a pevné zdravie. Verím, že Vašim profesionálnym prístupom dokážeme spoločne čeliť výzvam tejto doby“.

http://www.vvzs.mil.sk/4086/fotogaleria.php?album=792




Autor: npor. Marcela Vrábelová , Foto: rtn. Roman Chovanec - Dátum: 23.02.2012
Čítanosť: 13890
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share