Preskocit navigáciu

Náčelník generálneho štábu navštívil plrb Nitra


Náčelník generálneho štábu navštívil plrb Nitra

Na pôde protilietadlovej raketovej brigády v Nitre privítal v stredu, 14. marca jej veliteľ plukovník Vladimír Kováč náčelníka Generálneho štábu OS SR generálmajora Petra Vojteka. Je to prvá návšteva brigády, ktorú generálmajor Vojtek uskutočnil od svojho vymenovania do funkcie náčelníka generálneho štábu.
 
Plukovník Kováč za účasti hlavných funkcionárov útvaru a veliteľov jednotiek vo svojej prezentácii oboznámil náčelníka GŠ s najdôležitejšími úlohami, ktoré brigáda plnila v uplynulom výcvikovom roku 2011 a s rozhodujúcimi úlohami, ktoré sú a budú plnené v tomto roku. V následnej diskusii si generálmajor Vojtek vypočul problémy, ktoré v tejto neľahkej dobe trápia príslušníkov brigády, najmä v oblasti zabezpečenia výcviku a technického stavu výzbroje plrb. Generálmajor Vojtek oboznámil prítomných o potrebe zefektívnenia výcviku a hospodárení s pridelenými rozpočtovými prostriedkami. Zároveň priblížil pripravované legislatívne zmeny v Zákone č. 346/2005, ktoré v podstatnej miere odstránia súčasné problémy v personálnej oblasti a skvalitnia personálnu prácu veliteľov.

V rámci programu bola pripravená prehliadka priestorov útvaru. Generálmajor Vojtek veľmi dobre pozná Zoborské kasárne, keďže tu pôsobil ako veliteľ v období rokov 2003 – 2005. Pripravený program bol preto zameraný hlavne na zmeny, ktoré nastali po jeho odchode z funkcie veliteľa. Najdôležitejšou zmenou bolo prepodriadenie jednotiek IGLA v roku 2009 z Veliteľstva pozemných síl do podriadenosti Veliteľstva vzdušných síl. O správnosti týchto organizačných zmien so začlenením jednotiek IGLA do štruktúry plrb svedčia výborné výsledky, ktoré dosahujú vo výcviku a bojových streľbách s prenosnými protilietadlovými kompletmi strela S-2M.

Prehliadka kasární začala priestormi ošetrovne a dispozičných skladov, v ktorých je uložená technika. Náčelník GŠ mal možnosť vidieť halu opráv práporu logistiky, kde sa vykonáva príprava techniky na sezónnu prevádzku a opravy techniky. Prehliadka parkových priestorov jednotiek IGLA zavŕšila ukážku priestorov. Na záver si generálmajor Vojtek prezrel posádkové cvičisko Kolíňanský vrch, ktoré je využívané na praktický výcvik jednotiek brigády a prípravu do vojenskej operácie OSN UNFICYP. V najbližších dňoch tu bude prebiehať udržiavací výcvik jednotiek IGLA, počas ktorého začne 2. plč 1. protilietadlovej batérie IGLA prípravu na certifikáciu v rámci 12. mechanizovaného práporu a jednotky brigády sa budú podieľať na medzinárodnom cvičení MACE XIII.

Stretnutie bývalého a súčasného veliteľa sa tiež nieslo v duchu spomienok na časy jeho pôsobenia vo funkcii veliteľa.

Na záver generálmajor Vojtek poďakoval všetkým „rakeťákom“ za dosiahnuté výsledky a zaželal veľa pracovného elánu a úspechov do ďalšej práce.

http://www.vvzs.mil.sk/4086/fotogaleria.php?album=810

 



Autor: plrb , Foto: plrb - Dátum: 15.03.2012
Čítanosť: 12598
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share