Preskocit navigáciu

Slovenská krv pomáha aj na Cypre


Slovenská krv pomáha aj na Cypre

Na Cypre, tak ako vo viacerých krajinách Stredomoria, sa vyskytuje až u 5% populácie dedičné ochorenie červených krviniek - talasémia. Pochádza z gréckeho slova „thalassemia“, čo znamená „anémia pri mori“. Hovorí sa jej aj anémia Stredomoria. Ide o dedičné ochorenie erytrocytov, charakterizované defektnou produkciou hemoglobínu, čo vedie k jeho nedostatočnej tvorbe a tým k anémii (nedostatočná tvorba erytrocytov).

V severnej časti Cypru je evidovaných 140 pacientov s týmto ochorením vrátane detí. Pacienti trpiaci týmto ochorením sú odkázaní na krv od dobrovoľných darcov, pričom každý z nich musí dostať týždenne asi 450ml tejto vzácnej tekutiny. Aj to bol jeden z dôvodov, prečo sa dňa 20. marca 2012 celkom 35 príslušníkov misie UNFICYP Sektoru 4, ako už mnohokrát predtým, rozhodlo pre darovanie krvi.

Odber realizovali pracovníci Centra pre liečbu talasémie z General Hospital Nicosia North. Odber sa uskutočnil v spolupráci s tímom zdravotníkov pod vedením doktora Harendarčíka v Medical Center Camp General Štefánik vo Famaguste. Priestory centra v dopoludňajších hodinách zaplnilo 22 príslušníkov slovenského, 10 príslušníkov srbského a traja príslušníci maďarského kontingentu. Počas celého dopoludnia panovala príjemná nálada a pohoda.

Bola to jedna z ďalších udalostí, ktorá svojím významom nielen prispela k upevňovaniu dobrých vzťahov príslušníkov misie UNFICYP a miestného obyvateľstva, ale hlavne pomohla v liečbe talasemických pacientov.


Slovenská krv pomáha aj na CypreSlovenská krv pomáha aj na CypreSlovenská krv pomáha aj na CypreSlovenská krv pomáha aj na Cypre

Autor: pplk. Andrej Harendarčík - UNFICYP , Foto: rtn. Jozef Repka - UNFICYP - Dátum: 21.03.2012
Čítanosť: 11575
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share