Preskocit navigáciu




VYHLADÁVANIE

Kalendár udalostí

Predchádzajúci mesiac Nasledujúci mesiac
Marec 2024
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031


Vyhlásenie o prístupnosti

Rakeťáci plnili ukážkové taktické cvičenie


Rakeťáci plnili ukážkové taktické cvičenie

Posádkové cvičisko Kolíňanský vrch v Nitre sa v týchto dňoch stalo dejiskom ukážkového taktického cvičenia 1. a 2. protilietadlovej raketovej batérie 2. protilietadlovej raketovej skupiny protilietadlovej raketovej brigády Nitra. Je vyvrcholením udržiavacieho výcviku, ktorého cieľom bolo udržať dosiahnutú úroveň pripravenosti a aplikovať získané poznatky teoretickej prípravy pri riešení praktických úloh.

Cvičenie bolo súčasťou veliteľského zhromaždenia veliteľa nitrianskej protilietadlovej raketovej brigády, ktorého sa zúčastnili príslušníci veliteľstva a jednotiek plrb. Zámerom cvičenia bolo zjednotiť spôsob prípravy a praktického vykonania taktického cvičenia jednotiek, prakticky ukázať činnosť jednotky vo vybraných situáciách všestranného bojového zabezpečenia, upevniť návyky veliteľov pri spracovaní bojových dokumentov a v organizácii bojového zabezpečenia jednotky. Z dôvodu časového obmedzenia nebolo možné vytvoriť kontinuálnu ukážku, ale zamestnanie sa skladalo z vybraných ukážok, po vykonaní ktorých bol vytvorený priestor na diskusiu k danej problematike.

Na úvod zástupca veliteľa 2. protilietadlovej raketovej skupiny major Róbert Mikloš podrobne oboznámil prítomných s úlohami, ktoré plnili príslušníci oboch jednotiek vrátane začlenených príslušníkov jednotiek plbat IGLA do zostavy cvičiacich jednotiek. O kvalite predvedených statických a dynamických ukážok svedčí aj fakt, že boli doplnené odborným výkladom skúsenejších PrV a riadiacich, ktorí sa zúčastnili v zahraničných operáciách v rámci MKM.

Riadiaci za 1. plrbat kapitán Dalibor Dubiňák vyhlásením bojového rozkazu a vydaním rozkazu pre presun otvoril praktickú časť zamestnania. Jednotlivé praktické ukážky boli zamerané na činnosť jednotky počas presunu, prekonávaní kontaminovaného priestoru, zaujatí bojovej zostavy, maskovaní, budovaní klamného postavenia, pôsobenia pozorovateľa pozemného, vzdušného priestoru a chemického pozorovateľa.

„Chcel by som oceniť erudovanosť tých jednotlivých vedúcich zamestnaní, ktorí pripravovali ukážky. Je vidieť, že sa danej problematike venovali a snažili sa Vám dať čo najviac. Dúfam, že poznatky získané z dnešného dňa budete aplikovať v praxi a odovzdáte ich ďalej vo výcviku vašich jednotiek“ - týmito slovami na záver veliteľ protilietadlovej raketovej brigády poďakoval riadiacim za prípravu zamestnania. „V neposlednom rade patrí poďakovanie všetkým príslušníkom, ktorí vykonávali ukážky, za ich profesionálny postoj a nasadenie s akým pristúpili k plneniu stanovených úloh“, týmito slovami ukončil ukážkové taktické cvičenie plukovník Vladimír Kováč.

Pre cvičiace jednotky zamestnanie pokračuje až do 9. marca vlastným taktickým cvičením, ktoré bude prebiehať 2 dni nepretržite vrátane nočných hodín.

http://www.vvzs.mil.sk/4086/fotogaleria.php?album=804

 



Autor: plrb , Foto: plrb - Dátum: 08.03.2012
Čítanosť: 8675
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share