Preskocit navigáciu

Sliačski vojenskí hasiči asistovali na Lešti


Sliačski vojenskí hasiči asistovali na Lešti

Dňa 29. – 30. 3. 2012 sa vojenská hasičská jednotka z leteckej základne Sliač (VHJ) a príslušníci práporu RCHBO zúčastnili medzinárodnej súťaže zdravotných záchranných posádok, ktorá prebieha v priestore Ústavu špecializovaného zdravotníctva a výcviku Lešť a ktorej témou bola "Organizácia zdravotníckeho zásahu pri nešťastiach s hromadným postihnutím osôb - chemický a biologický terorizmus."

Do súťaže bolo celkovo zapojených 21 posádok z Čiech a Slovenska. Námetom súťaže bolo riešenie hromadných nešťastí pri priemyselnej havárii, kde došlo k výbuchu a úniku chemických látok z továrne a následnému poškodeniu a zrúteniu budov. Bolo vytvorených niekoľko pracovísk, kde jednotliví rozhodcovia hodnotili činnosť súťažných posádok a členovia VHJ vykonávali určené úlohy podľa scenára na daných pracoviskách. Jednou z úloh bolo zladiť činnosť zasahujúcich zložiek a to hasičskej jednotky, zdravotnej záchrannej služby a jednotky chemickej ochrany pri riešení mimoriadnej udalosti, kde došlo ku kontaminácii pracovníkov. Tu hasičská jednotka evakuovala zranené osoby do bezpečnej oblasti, kde ich odovzdala zdravotnej záchrannej službe a tá následne s jedným pacientom pokračovala na miesto dekontaminácie. Úlohou jednotky rchbo bolo vyčlenenými silami a prostriedkami vykonávať dekontamináciu zasiahnutých osôb.

Ďalšou z úloh bolo riešenie incidentu medzi dvomi nepriateľskými skupinami, kde za asistencie polície príslušníci VHJ evakuovali zranené osoby z priestoru incidentu medzi fanúšikmi futbalových mužstiev. V rumovisku si súťažiaci vyskúšali transport zranených osôb zo stiesnených priestorov tunelu. Počas tejto úlohy sliačsky hasiči asistovali súťažným posádkam pri prieskume v zavalených priestoroch, kde počas riešenia situácie došlo k zrúteniu a súťažné družstvo museli evakuovať do bezpečného prostredia a tak im sťažili triedenie zranených. V priestore cvičiska Družba sa príslušník VHJ snažil zistiť počet a miesto zranených osôb v dvoch vchodoch obytnej budovy, kde požadovali presné rozmiestnenie zranených osôb od súťažiacej posádky. Súťažná úloha bola zameraná na kvalitné odovzdávanie informácii medzi zasahujúcimi zložkami.

Počas súťaže asistovalo 12 príslušníkov VHJ Sliač, 5 príslušníkov obväziska z brigády velenia, riadenia a prieskumu vo Zvolene a 14 príslušníkov práporu RCHBO, ktorí boli zaradení do jednotlivých pracovísk. V rámci asistencie vypomáhali aj príslušníci Vojenskej polície.

Ozbrojené sily SR sa druhýkrát zapojili do tejto súťaže poskytnutím vlastných síl, prostriedkov a priestorov pre cvičiacich. S asistenčnými službami pripravili cvičiacim takmer reálne podmienky pre vykonanie záchranných prác. Účastníci súťaže si mali možnosť porovnať riešenie tej istej úlohy viackrát a porovnať možnosti riešení vzniknutej situácie. Takéto cvičenia sú neoceniteľným prínosom aj pre zvyšovanie vycvičenosti vojenskej hasičskej jednotky.

http://www.vvzs.mil.sk/4086/fotogaleria.php?album=829

 


111122Sliačski vojenskí hasiči a rožňavský prápor RCHBO asistovali na LeštiSliačski vojenskí hasiči a rožňavský prápor RCHBO asistovali na LeštiSliačski vojenskí hasiči a rožňavský prápor RCHBO asistovali na LeštiSliačski vojenskí hasiči a rožňavský prápor RCHBO asistovali na LeštiSliačski vojenskí hasiči a rožňavský prápor RCHBO asistovali na Lešti

Autor: nrtm. Vladislav ISKERKA , Foto: nrtm. Vladislav ISKERKA, prRCHBO - Dátum: 30.03.2012
Čítanosť: 13142
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share