Preskocit navigáciu

Nitra privítala profesionálov z Cypru


Nitra privítala profesionálov z Cypru

Svätoplukovo námestie v Nitre sa dňa 3. apríla 2012 stalo miestom slávnostného aktu privítania príslušníkov Ozbrojených síl Slovenskej republiky (OS SR) po splnení úloh v mierovej operácii UNFICYP a pozorovateľskej misie OSN UNTSO.

Slávnostného privítania sa zúčastnil náčelník Generálneho štábu OS SR generálmajor Peter Vojtek, veliteľ Vzdušných síl OS SR generálmajor Martin Babiak, velitelia podriadených útvarov vzdušných síl a ďalší zástupcovia ozbrojených síl SR, miestnej samosprávy mesta Nitra a taktiež rodinní príslušníci, príbuzní profesionálnych vojakov.

Vo svojom príhovore generálmajor Peter Vojtek  uviedol: „Chcem Vám poďakovať v mene svojom a príslušníkov generálneho štábu a aj ostatných príslušníkov OS SR za vysoko kvalitné a bezproblémové plnenie úloh počas Vašej misie. Ďakujem Vám za všetok vynaložený čas, námahu a úsilie, ktoré ste venovali úspešnému plneniu svojho vyslania. Chcem sa poďakovať Vašim rodinným príslušníkom, ktorí Vás trpezlivo doma čakali a vytvárali Vám zázemie na Vaše pokojné pôsobenie v zahraničí a šťastný návrat domov. V ďalšej vojenskej kariére a osobnom živote Vám prajem veľa zdravia, šťastia a úspechov“.

Z rúk náčelníka generálneho štábu generálmajora Petra Vojteka a veliteľa vzdušných síl generálmajora Martina Babiaka si 98 profesionálnych vojakov slávnostne prevzalo medailu za službu v mierových a pozorovateľských misiách. Z celkového počtu profesionálnych vojakov, ktorí posledný rok pôsobili na Cypre bolo 35 príslušníkov z protilietadlovej raketovej brigády Nitra.

Slovenskí vojaci pôsobia v tejto misii od roku 2001. Prvoradou úlohou našich jednotiek, je zabrániť obnoveniu bojov medzi cyperskými Grékmi a Turkami, zabezpečiť dodržiavanie prímeria medzi znepriatelenými stranami, prispieť k obnove a udržaniu práva a poriadku na ostrove. Pravidelným hliadkovaním v nárazníkovej zóne zamedzujú možnému narušeniu mieru, násilnostiam a konfliktom. Okrem našej armády pôsobí na Cypre aj maďarská, chorvátska a srbská armáda. V súčasnosti je veliteľom slovenského kontingentu Sektoru 4 podplukovník Jozef Paňko, ktorý pred odchodom na misiu pôsobil ako zástupca veliteľa Protilietadlovej raketovej brigády v Nitre.

Vďaka výbornej spolupráci medzi vzdušnými silami a mestom Nitra sa pri tejto výnimočnej a slávnostnej príležitosti podarilo pripraviť pre našich kolegov privítanie, ktoré si zaslúžia.

Všetci zúčastnení, rodinní príslušníci, priatelia a blízki profesionálnych vojakov ocenili skutočnosť, že práca, ktorú odviedli počas pôsobenia v zahraničí, bola odmenená s plnou vážnosťou a poctami, ktoré jej prináležia.


111122223333444

Autor: rtn. Jozef Járek , Foto: slob. Miroslav Šendula - Dátum: 03.04.2012
Čítanosť: 13706
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share