Preskocit navigáciu




VYHLADÁVANIE

Kalendár udalostí

Predchádzajúci mesiac Nasledujúci mesiac
Marec 2024
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031


Vyhlásenie o prístupnosti

Letecký pozorovací kurz v Chorvátsku absolvoval aj slovenský poddôstojník


Letecký pozorovací kurz v Chorvátsku absolvoval aj slovenský poddôstojník

Od 27. marca do 5. apríla 2012 prebiehal v Centre pre obrannú spoluprácu (RACVIAC) v Chorvátsku letecký pozorovací kurz k Zmluve o otvorenom nebi (Open Sky). Tento dvojtýždňový kurz bol organizovaný v spolupráci s Kanadou, Chorvátskom, Nemeckom a Maďarskom. Cieľom kurzu bolo vyškoliť pracovníkov z krajín východnej a juhovýchodnej Európy v plánovaní, organizovaní a realizácii pozorovateľských misii na základe ustanovení Zmluvy o otvorenom nebi, čím sa zvyšujú administratívne kapacity v oblasti bezpečnostnej spolupráce. Teoretická časť kurzu prebiehala v RACVIAC centre v Rakitje a praktická časť  bola vykonávaná na letisku Pleso Airbase v Zágrebe. Významným prispievateľom do kurzu bolo Maďarsko, ktoré sprístupnilo lietadlo AN-26 schválené pre účely Zmluvy o otvorenom nebi (OST), pre výcvik pozorovacieho letu, ktorý sa vykonával na území Chorvátskej republiky . Kurz bol finančne podporovaný Kanadou a Nemeckom.
Kurz bol určený predovšetkým pre vojenský personál, ktorí sa podieľa a zapája do plnenia misie OST. Tento kurz viedlo päť lektorov z Kanady, Chorvátska, Nemecka a Maďarska, rovnako ako dvanásť účastníkov z Albánska, Bosny a Hercegoviny, Chorvátska, Maďarska, Čiernej Hory, Macedónska, Poľska, Srbska, Slovenska a Slovinska. Slovenskú republiku zastupoval rotný Peter Hudák pôsobiaci ako palubný operátor na leteckej technike typu L-410 FG na pôde dopravnej letky dopravného krídla v Kuchyni.


Letecký pozorovací kurz v Chorvátsku absolvoval aj slovenský poddôstojníkLetecký pozorovací kurz v Chorvátsku absolvoval aj slovenský poddôstojníkLetecký pozorovací kurz v Chorvátsku absolvoval aj slovenský poddôstojníkLetecký pozorovací kurz v Chorvátsku absolvoval aj slovenský poddôstojníkLetecký pozorovací kurz v Chorvátsku absolvoval aj slovenský poddôstojníkLetecký pozorovací kurz v Chorvátsku absolvoval aj slovenský poddôstojníkLetecký pozorovací kurz v Chorvátsku absolvoval aj slovenský poddôstojníkLetecký pozorovací kurz v Chorvátsku absolvoval aj slovenský poddôstojníkLetecký pozorovací kurz v Chorvátsku absolvoval aj slovenský poddôstojníkLetecký pozorovací kurz v Chorvátsku absolvoval aj slovenský poddôstojník

Autor: npor. Zuzana Mitríková , Foto: rtn. Peter Hudák - Dátum: 11.04.2012
Čítanosť: 9807
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share