Preskocit navigáciu

Veliteľ vzdušných síl sprevádzal generála Hertlinga


Veliteľ vzdušných síl sprevádzal generála Hertlinga

Dňa 18. apríla pristál na pôde leteckej základne Sliač generálporučík Mark P. Hertling veliteľ pozemných síl USA v Európe. Po pristáti lietadla Gulfstream ho privítal veliteľ vzdušných síl generálmajor Martin Babiak spolu s leteckým pridelencom obrany USA na Slovensku podplukovníkom Christopherom Burellim. Počas krátkej zastávky na leteckej základni sa generálporučík Hertling veľmi živo zaujímal o práve prebiehajúce najväčšie letecké medzinárodné cvičenie MACE XIII, ktoré urobilo v priebehu posledných dní križovatku spolupráce krajín NATO.

Následne generál Hertling nastúpil do prešovského vojenského vrtuľníka Mi-17, aby sa v sprievode generálmajora Babiaka presunul do priestorov vojenského výcvikového priestoru Lešť (VVP Lešť). Letecká preprava vrtuľníkom Mi-17 nebola pre generála Hertlina premiérou o čom svedčal aj fakt, že sa zaujímal o modifikácie tohto vrtuľníka vo výzbroji OS SR a najviac o modifikáciu SAR (Search and Rescue).

Po hladkom pristátí ich už na Lešti privítal riaditeľ Ústavu špeciálneho zdravotníctva a výcviku MO SR Lešť (ÚŠZV Lešť) plukovník Svetozár Bohuš. Kedže účelom tejto návštevy bolo posúdenie možnosti výcviku armády Spojených štátov amerických vo Výcvikovom priestore Lešť, v rámci programu bola ctená návšteva oboznámená nielen o úlohách a poslaní ako aj o možnostiach výcviku v tomto vojenskom obvode, ale generál Hertling mohol zhliadnuť práve prebiehajúce výcviky jednotiek OS SR, špeciálnych jednotiek MV SR ako aj výcvik jednotky hašičského záchranného zboru, ktoré sa vykonávali v špeciálnych výcvikových zariadeniach. Spestrením programu návštevy v týchto priestoroch bola pre generála Hertlinga aj možnosť streľby zo špeciálnej odstreľovacej pušky Saco raže 308.

Z Lešte sa delegácia opäť letecky presunula na leteckú základňu Sliač, kde sa generál Hertling rozlúčil s veliteľom vzdušných síl.


111222263333444455

Autor: vvzs , Foto: PhDr. Peter Tischler - Dátum: 19.04.2012
Čítanosť: 10983
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share